נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

כשרות טיפול תרופתי

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

לכב' הרב הלפרין שלום,

חברה בשם agel המציאה טכנולוגית הרחפה של תוספי תזונה בג'ל טבעי. יתרונות הטכנולוגיה א. שהיא מאפשרת ספיגה מהירה וכמעט מלאה של החומר הפעיל ב. חוויית הצריכה נעימה – וזו לכאורה נפק"מ הלכתית משום שהמוצרים (רובם) טעימים.

לרוב מוצרי החברה יש כעת הכשר של OU (אשמח לשלוח לרב את התעודה), אך ישנם שני מוצרים שעדיין אין להם הכשר, ועליהם שאלתי;

1. מוצר בשם HRT מיועד לחיזוק שריר הלב, להפחתת כולסטרול ועוד מספר פעולות שמונעות מחלות לב. מוצר אחד שמכיל: חומצה פולית, סלניום, oyster moshrooms powder (=פטריות), טאורין, L-carnitine, קואנזים Q10, פוליקוסנול.

מספרים שהמוצר טעים מאד. האם בכל זאת יש מקום להתירו במקרים מסויימים כמוצר מציל חיים?

2. מוצר בשם FLX מועיל מאד לבעיות מפרקים (מקביל למגה גלופלקס, אך מכיל 4 חומרים פעילים:chondrotin sulfate, glucosamine, msm, celadrin) אחד החומרים מופק מצדפת ים. המוצר אינו טעים, אך ניתן לשתיה. ידועים לנו מקרים ששימוש בו משפר באופן דרמטי את התיפקוד עד כדי העלמת בעיות המפרקים לחלוטין. האם יש מקרים בהם מותר לשימוש?

במידה ויש צורך אשמח לספק לרב עוד חומר או לברר פרטים נצרכים.

תודה רבה ויישר כח עצום על מפעלכם ובפרט על השו"ת,

י ל

תשובה:

לגבי 1: באופן כללי, אין לנו נתונים ישירים בתחום כשרות תוספי התזונה.

יש סיכוי טוב לקבל תשובה אצל אחד משני המומחים הבאים:

א. הרב טוביה הוד, מגדולי המומחים לכשרות תעשייתית בעולם. הטלפונים שלו בזמן שהותו בארץ הם: 03-9225314 בזמן שהותו בחו"ל הוא: 49-172-5316371 (00) או 052-827-0003 (כמו כן ניתן לשלוח אליו שאלה בממשק ייעודי לכך).

ב. הכימאי הרב יהודה שרשבסקי, טלפון: 5371662-02 כמו כן כדאי לעיין במאמר של פרופ' אברהם שטיינברג על נהלי כשרות בטיפול בחולים.

להלן רשימה מקוצרת של אתרים מרכזיים בהם ניתן לקבל מידע לגבי כשרות של תרופות:

1. ועד העיר של מונטריאול, קנדה, נוסד 1922: Jewish Community Council of Montreal האתר מספק מידע על כשרות בתחומים רבים, וגם טבלה המסכמת את כשרויותיהן של תרופות שכיחות. הפרוצדורה לקבלת הכשר של ועד העיר כולל בקשה רשמית, פירוט מרכיבים ויכולת בדיקה ישירה.

2.K A S H R U T . C O M©– אתר המרכז את המידע הכשרותי משלל מקורות, כולל OU,STARK . האתר כולל הפניות וקישורים למוקדי הכשרות המרכזיים, למאמרים, מתכונים, זמני הלכה וכן הלאה. כמו כן, יש באתר רשימה מקיפה של סוכנויות למתן הכשר ברחבי העולם.

3. star-k כשרות תרופות- רשימת תרופות מתעדכנת וחומרים בעלי כשרות קבועה.

4. הירחון Kashrus מציע מגוון של נושאים ומאגרימידע בנושא כשרות בכל העולם. בין השאר, מאגר קישורים לנותני חסויות הכשרות הבינלאומיים.

בנוגע להקפדות על כשרות תרופות ניתן לעיין באנציקלופדיה הרפואית הלכתית בעריכת פרופ' שטינברג, "פרטי דינים ביחס לכשרות תרופות" כרך ג', עמ' 270-280, ובמקורות המצויינים שם. (הוצאת מכון שלזינגר 1992)

לגבי 2:

שאלתך כבר נדונה בשאלה קודמת בנושא (#3524). למרות שמדובר בתרופה המיוצרת מחומרים ביולוגיים האסורים באכילה כמו סחוס של פרות נבלות שמן הסתם לא נשחטו כדין ואולי גם משרצים אסורים אחרים, בכל זאת יש ארבע רגליים להיתר עבור אדם הסובל סבל ממשי המצריך שימוש בתרופה.

א. מדובר באכילה שלא כדרכה שמותרת לחולה שאין בו סכנה;

ב. גם אילו היה מדובר באכילה כדרך, מאחר ומדובר בחצי שיעור, יש להתיר לדעת הריטב"א ולדעת בעל ספר החינוך.

ג. בתהליך הייצור של התרופה פקע ממנה לגמרי שם האיסור שבה.

ד. מעשה מדובר כאן בטיפול במצב רפואי שיש בו סכנה, או לפחות בטיפול העשוי למנוע מצב של סכנה עתידית צפויה. (רגל זו מותנית בכך שהשימוש בתרופה עשוי למנוע ניתוח אורטופדי)

לרגל הראשונה שתי תמיכות:

1. התרופה נעשית מסחוס של פרות. גם לפני שעובד לתרופה סחוס זה איננו ראוי למאכל אדם, לכן אכילתו נחשבת ל "שלא כדרך". ע"פ הגמרא בפסחים כד,ב, – כה,א, אכילה שלא כדרך לא נאסרה בתורה, ומותרת לכתחילה לצורכי רפואה גם בחולה שאין בו סכנה.

2. מדובר בבליעה ולא באכילה. לדעת תורת חיים (חולין קך) שהובא בנוב"י מהד"ק, יו"ד לה, בליעה נחשבת כאכילה שלא כדרכה. ואף שהנוב"י שם חולק ומוכיח מחולין קג,ב, שגם בליעה יכולה להחשב כדרך, כבר פסק הגרש"ז אויערבאך במנחת שלמה, חלק א, סי' יז, שדבר ששימושו רק בבליעה, הבליעה נחשבת אכילה שלא כדרך.

גם לרגל השניה שתי תמיכות:

1. בשו"ת מהר"ש ענגיל (ח"ח סי' יב) כותב : אך ידוע דלשיטת הריטב"א דאיסור דחצי שיעור מטעם אחשביה, א"כ כשאוכלו לרפואה ל"ש אחשביה וליכא שום איסור. (אמנם לשיטת הרא"ם סתם אכילה בכלשהו, ככ"ז ניתן לצרף להלכה את שיטת הריטב"א, ולכן הגר"ש ענגיל התיר לכתחילה במקום שיש עוד ספק אחד נוסף.)

2. לשיטת ספר החינוך (מצוה שיג: "ולפיכך מי שהוא חולה אע"פ שאין בו סכנה גמורה, אם יהיה חלוש הרבה ראוי להאכילו ולהשקותו מעט מעט כשיעור שאמרנו," ) גם לדידן שקיי"ל חצי שיעור אסור מן התורה, בכל זאת חצי שיעור הותר לצורך חולה שאין בו סכנה.

הרגל השלישית מבוססת על פסיקה ידועה של ר' חיים עוזר באחיעזר (ח"ג סי' לא ויו"ד סי' יא ס"ק ה) להתיר אכילת איסור עבור חולה כשהאיסור עבר הפרדה כימית ונפסל מתורת אוכל, ואפילו בנפסל מאכילת אדם לבד פקע איסורו, וכמ"ש החוות דעת הו"ד סי' קג ס"ק א בביאורים, שאף אם מתקנו וממתקו אח"כ שרי דכבר פרח האיסור מיניה ונעשה כעפרא ואינו חוזר לאיסורו. ואף שבשאגת אריה סי' עה אוסר אפילו לחולה שאבו"ס, כבר נהוג עלמא להקל לצורך חולה, גם לדעות המחמירים בבריאים., שהרי זהו מקור ההיתר להתיר קפסולות של תרופות שרובן עשויות מג'לטין, שהיתרו מתבסס על האחיעזר והחוו"ד הנ"ל. וכך פסקו כבר גדולי עולם בשאלות דומות.

אם מדובר במצב בו השימוש בתרופה עשוי למנוע את הצורך בניתוח אורטופדי– קיימת גם רגל רביעית.

גם לרגל הרביעית שתי תמיכות:

1. מצב המחייב ניתוח אלא שניתן למונעו על ידי טיפול, הטיפול נחשב לכל הפחות כטיפול מונע סכנה, שדוחה איסורים. (ראה גם בשמירת שבת כהלכתה שהגדיר את העיקרון שמניעת סכנה דוחה איסורי תורה.)

על ההבדל בין טיפול בחולה שהוא בסכנה כבר עכשיו לבין הטיפול בחולה למנוע אותו מלהסתכן, ראה חידושי הגרי"ז הלוי על הרמב"ם בהלכות שביתת עשור.

2. מנסיוני כרופא ראיתי ולמדתי כי התוצאה של אי ריפוי ברכיים היא בהכרח המעטת פעילות גופנית חיונית, המביאה להתפתחות כמעט וודאית של מצבי סכנה.

לסיכום:

לאור ארבע הרגליים היציבות של ההיתר, אין ספק כי במצב המתואר מותר לבלוע את התרופה ללא חשש, ואין להחמיר.

מקורות נוספים:

הציץ אליעזר (ח"ו סי' טז, ח"ז סי' לב אות ח.) מתיר לחולה שאבו"ס לקחת תרופה הבאה מן האיסור כאשר הרופא מצוה עליו לקחתה. וראה גם בנשמת אברהם ח"ב, יו"ד סי' פד, ס"ק ב. כמו כן, אם ניתן באופן סביר להשיג תרופה כשרה, יש עדיפות לכך.

[print_link]

שאלות נוספות

טיפול IVF

שלום רב, אני נמצאת כרגע בטיפולי IVF באסותא, ורציתי לשאול האם ד"ר חנה קטן מטפלת בנוסף לטיפול שאני מקבלת או שאני צריכה להיות רק מצלה

קרא עוד »

השתלת לב

שלום, אנו(קבוצה של בנות) משתתפות בפרוייקט רפואה והלכה ובחרנו בנושא השתלת לב. נשמח אם תוכל לשלוח לנו חומר ומידע בנושא זה. בתודה,

קרא עוד »