נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

שמירת הבריאות בדרך התורה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

30 בינואר 2006

הרב המשיב: שמתי לב שהרמב"ם והשו"ע מביאים כהוכחה לחיוב שמירת הבריאות את הפס': "שמר לך ושמר נפשך מאוד" (דברים ד,ט) ולא את הפס': "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" (דברים ד,טו). האם יש לכך סיבה מהותית או שהם בחרו את פסוק ט' מפני שאין הוא מופיע ראשון בפרק?

ד.

שאלה:

שלום רב

אני תלמידת המכללה בבית וגן, ובמסגרת לימודי לתעודת הוראה אני כותבת עבודה בנושא שמירת הבריאות בדרך התורה. במהלך ההכנות לקראת כתיבת העבודה עיינתי בספרים רבים וכן במספר מאמרים מתוך "אסיא", אך עדין נותרו לי מספר שאלות שלא הצלחתי למצוא להן תשובה.

אשמח אם הרב יוכל להקדיש לי מזמנו ולענות לי עליהן כראות עיניו, או להפנותי למקורות רלוונטים, שבהם אוכל למצוא תשובות:

א.

תשובה:

הרמב"ם בהל' רוצח ושמירת הנפש פי"א כותב: "הרבה דברים אסרו חכמים מפני שיש בהם סכנת נפשות וכל העובר עליהן… מכין אותו מכת מרדות". כמו כן עיינתי בפסקי הלכה רבים האוסרים במפורש על העישון בגלל סכנת נפשות (כולל במאמר: "עישון – סקירה הלכתית"). כיום ידוע שגם תזונה לקויה עתירת שומנים וסוכרים גורמת לבעיות בריאות רבות (השמנה, סוכרת, טרשת עורקים וכו'…) שאלתי היא: האם ניתן לומר שגם ממתקים (לדוגמא) כלולים בדברים האסורים מפני סכנה, שהרי גם הם, כמו העישון, גורמים נזק לטווח הארוך? האם ניתן לומר שמי שאוכל אכילה גסה או מאכלים מזיקים עובר על איסור?

ב.

[print_link]

שאלות נוספות

צום בזמן מחלה

אבא שלי חולה, הוא ממש לא מרגיש טוב, האם הוא צריך לצום את צום יום כיפור בכל מצב? אני מבקשת שתשלחו לי תשובה בהקדם! תודה.

קרא עוד »

הלכות כהן בטומאת מת

שלום רב, אני כהן, ואני מתנדב במד"א ועובד בחברה פרטית של אמבולנס המעניק שירות רפואי מלא. יוצא לי שאני מגיע לביתי חולים בעיר ויש שילוט

קרא עוד »