נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הפונדקאות בהלכה

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

התבקשתי לכתוב עבודה על נושא הפונדקאות וברצוני להתייחס להיבט ההלכתי של נושא זה

:אשמח אם תוכל לעזור לי ולהשיב לי על השאלות הבאות

האם השימוש באם פונדקאית (-באישה שתוליד ילד לזוג שלא מצליח להוליד ילדים)מותרת עפ"י ההלכה?

והאם זה גילוי עריות והאם ניתן לדעת מי האם של הילד?

תודה רבה

תשובה:

גוף התשובה יש מחלוקת בין הפוסקים אם להתיר את עצם הליך הפונדקאות או שיש לאסור אותו. הפוסק המובהק שמתיר את התהליך הוא הרב זלמן נחמיה גולדברג. מקור: הרב זלמן נחמיה גולדברג, על תרומת ביצית, פונדקאות, הקפאת זרעו של רווק ונטילת זרע מן המת. אסיא סה – סו עמ' 49 – 45. 

ריכוז חשוב של מקורות מצוי בספר אסופת מאמרים לקראת הכינוס הבינלאומי השני לרפואה אתיקה והלכה, (בהוצאת מכון שלזינגר, ירושלים, תשנ"ו 1996) עמ' 79-340.

ניתן לרכוש את הספר במכון שלזינגר, או באופן מקוון.

לענין מעמדו של הנולד לאם פונדקאית: רוב הפוסקים נוטים לראות באם היולדת את האם המשפטית לפי המשפט העברי (ההלכה). מיעוט מעדיפים את האם הגנטית, והרב שלמה זלמן אויערבאך, טען שלא השתכנע מדברי שני הצדדים, ולכן לדעתו יש להחמיר לשני הכיוונים. למקורות נוספים, ראי בפרסומי המכון השונים בנושא.

לדף זה ניתן להגיע דרך חיפוש מאמרים במנוע החיפוש של אתר מכון שלזינגר  וסימון הערך "פונדקאות" מתפריט הנושאים הנגלל.

חלק מהפרסומים עדיין לא נגישים באינטרנט ואת מוזמנת לעיין בהם בספרית מכון שלזינגר, טל' 02-6555266, או לרוכשם מהמכון ישירות או דרך האינטרנט.

להדפסה

שאלות נוספות

צום במהלך טיפולי הפריה

אישתי עוברת בחודשים האחרונים טיפולי פריון, במהלך השבוע האחרון עברה אישתי הזרעה (רביעית), במקביל וכתמיכה מקבלת אישתי פרוגינובה, גונל F, פרגניל 1. מאחר ותרופות אלו

קרא עוד »

תפילה במניין עם קטטר

אני עומד לעבור ניתוח ערמונית שבעקבותיו אהיה צמוד מספר שבועות לקטטר. א. האם מותר להתפלל עם קטטר? ב. האם מותר להתפלל עם קטטר בבית הכנסת,

קרא עוד »