נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

בדיקות תבחין מחומש- רמת אימות

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

על מנת לקבוע פסק הלכה בנושא "בדיקה מחומשת" / "תבחין מחומש" המתבצעת ע"י בדיקת חלבון עוברי אנו זקוקים לנתונים הבאים, במידה ותוכלו לסייע בידינו-


(1) מהם סך אחוזי האימות של הבדיקה, כלומר, לדוגמא, האם תוצאה מסויימת של הבדיקה נכונה ב 40% אך ייתכן והיא שגויה ולכך 60% .

כיום, פוסק ראש ישיבתנו ( הרב פרופ' נחום רבינוביץ') כי אין לבצע בדיקה זו מאחר ואחוזי האימות שלה נמוכים ותוצאותיה עלולות להבהיל נשים העוברות בדיקה זו ומתוך כך מסכנות את הריונן.

(2) אילו מחלות גנטיות,בעיות גנטיות תבחין זה מגלה ואשר ניתן לטפל בהם עוד בשלב העוברי.


תודה רבה,

נשמח לקבל הפניות למאמרים (בכל שפה).

תשובה:

לא ניתן לדבר על אמיתות של בדיקה מסוג זה, שכן היא לא אומרת אם עובר מסויים הוא פגוע, אלא אומרת מה הסיכוי (סיכון) שעובר מסויים זה פגוע.

בדומה לאחוזי הסיכון לתסמונת דאון שנמדדו בעבר בקבוצות גיל שונות, כיום ניתן לחדד עוד יותר את הידע על אחוזי הסיכון כשהגורם המאחד בין קבוצת נשים לחברתה אינו רק הגיל שלהן אלא גם הנתונים שהתקבלו בבדיקת התבחין שמשולש או המחומש.

לכן פסק ראש הישיבה (כפי שהוצג) לא מובן לי.

שכן מה ההבדל בין הערכת רמת הסיכון לתסמונת לפי קבוצת הגיל לה משתייכת האשה (בגיל 40, למשל, הסיכון לתסמונת דאון עולה על אחוז שלם) לבין הערכת הסיכון לגבי קבוצות בעלות תוצאה מסויימת בתבחין המשולשמחומש?

בשני המקרים ידועים לנו הסיכויים ותו לא!

לגבי תועלת של הבדיקות כשההפלה איננה אופציה- חשוב לזכור שלנתונים יש משמעות מעשית לגבי דרך ניהול הלידה.

למשל, האם לבצע ניתוח קיסרי להוצאת עובר פגום, כאשר האשה רשאית להימנע מניתוח כזה בתנאים אלו גם לדעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, וגם לדעת יבל"א הגרי"ש אלישיב.

להדפסה

שאלות נוספות

צום לחולה אנמיה

גיליתי לפני שבוע שאני חולת אנמיה, לאחר שסבלתי במשך כשלושה שבועות מעיפות כרונית ותשישות. בבדיקות דם התגלה שאין לי ברזל במאגרים במוח עצם. אני נוטלת

קרא עוד »

חומר למאמרים – ברית מילה

ארגוננו עוסק בעניין הכנסתם של בני ישראל במילה. התמחותנו בעיקר גם לעולים המבוגרים מרוסיה שכידוע רובם לא נימולו. ארגוננו עובדים בבית החולים משגב לדך בירושלים,

קרא עוד »