נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הניגוד שבין "נאמן" ל"רחמן" בברכת "רפאינו", ואמונת החולה.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: ישראל בלפר

שאלה:

אני כותבת עבודה על הניגוד שבין "נאמן" ל"רחמן" בברכת "רפאינו" שבתפילת העמידה, וגם בשאלה האם הפניה לרופא סותרת את האמונה והביטחון בה' אשמח לקבל הפניה לחומר על כך.

תודה רבה

תשובה:

לגבי נוסח ברכת רפאנו:

א. לגבי הנוסחים אליהם את מתייחסת, פריסה מלאה של אפשרויות הנוסח וההבחנות ביניהם מובאת על ידי הרב פרופ' אברהם שטיינברג, באנצקלופדיה הרפואית-הלכתית, (מהדורה חדשה תשס"ו), קב, ברכות ותפילות של חולים ועל חולים, בסעיף ברכת רפאנו.

ב. בנשמת אברהם (מהדורה חדשה, תשס"ז), או"ח סי' קט"ז, מפרש את ברכת רפאנו.

ג. ראי את הרב פרופ' אברהם שטינברג, הלכות רופאים ורפואה [ספר אסיא ד', עמ' 9-21 (1983)], מתוך סידור בית יעקב להגרי"עבץ ז"ל, שמביא את הסבר ר' יעקב עמדין לברכת רפאנו, ושם דגש על השימוש בלשון הרחמים.

לגבי שאלת האמונה בפניה לרופא:

ראי דיון בנושא בפורום לענייני עבודות מחקר של מכון שלזינגר (עם מקורות רבים). מקורות חשובים נוספים, באנגלית, מובאים בעמוד נוסף בפורום.

על הקשר שבין שאלתך הראשונה (ברכת רפאנו) ושאלתך השניה (אמונה) ראי מאמרו של ד"ר שמואל קוטק, טוב שברופאים לגיהנום ספר אסיא ב', עמ' 21-28 (1981) – בסופו, סעיף ז'.

[print_link]

שאלות נוספות

עקרות דתית

שלום אני נשואה כמעט שנה ולא מצליחה להיכנס להיריון. יש לי 7 ימי מחזור ועוד 7 ימים נקיים אז חשבתי אולי הביוץ שלי נופל בשבעת

קרא עוד »

מידע על פוסטינור 2

אני עושה עבודה בנושא הכדור פוסטינור 2. שלוקחת אותו אישה שקיימה יחסי אישות ואינה רוצה להיכנס להריון. רציתי לדעת האם מותר להשתמש בו? ולמי? ובאיזה

קרא עוד »