נסיעת רופא לתורנות בשבת

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב גבריאל טולדאנו

שאלה:

שאלה לרב

אני מניח שנשאלה פעמים רבות אך לא הצלחתי מעיון באינטרנט בתשובות להבין את המותר.

אני גר במודיעין ועלי להגיע כרופא לתורנות לבי"ח במרכז(כ- 30 ק"מ).

1. האם מותר לחזור בשבת לאחר תורנות שישי – ע"י עצמי אם אין הסעות ע"י נהג גוי?

2. האם מותר לנסוע בעצמי אם אין נהג גוי לתורנות שבת?

3. האם מותר לנסוע להורי אשתי עמ"נ שלא תישאר לבד בשבת עם הילדים – 3 קטנטנים, במקום רחוק (ב"ש), כאשר אני תורן משבת בבוקר, קרי נסיעה לבי"ח בשבת?

אודה לתשובה בהקדם

בתודה מראש ובברכה

ד ב

תשובה:

לגבי שאלות 1 ו-2:

נא עיין בשני מאמרים על נסיעה לתורנות וחזרה ממנה בשבת שנמצאים בספר אסיא ז' "נסיעת רופא לתורנות שבת וממנה מחוץ לתחום שבת" עמ' 241-249 ובספר אסיא ט' "עוד על נסיעת רופא לתורנות מחוץ לתחום שבת", "נסיעת רופא בשבת וחזרה לביתו – עיקרי שיטות" עמ' 140-145.

חשוב להדגיש כי לקבוע מסגרת בה השבת תיהפך לחול על ידי נסיעה לבית החולים ע"י יהודי – אסור.

בנוגע ל3:

השו"ע בסי' רמ"ח סעיף א' פוסק לדבר הרשות אין מפליגין בספינה פחות משלשה ימים קודם השבת. ויעוין בבעה"מ שביאר הטעם שמא יצטרך לעשות מלאכה בשבת משום פיקוח נפש במקום סכנה. בעל המאור מבאר שאסור לאדם להכניס את עצמו ג' ימים לפני שבת למצב שבהכרח יביא לידי חילול שבת ואף על פי שמותר לחלל את השבת במקום פיקו"נ.

ולכן בנידונינו שיש לך תורנות בבה"ח גם במצב בו עקרונית אולי מותר לנסוע בשל פיקו"נ של החולים, מצב המתיר לחלל את השבת, בכל זאת צריך להימנע מלנסוע בער"ש למקום מרוחק יותר לפני תורנות בבה"ח בשבת כי על ידי הנסיעה אתה גורם שתיאלץ לחלל את השבת מעבר לנדרש במקומך הקבוע, ואפילו אם בשבת עצמה מותר לך ליסוע משום פיקו"נ.

רק אם קיים סדור של הסעה על ידי גוי – מותר לך גם לנסוע להורי אשתך לפני שבת.

להדפסה

שאלות נוספות

קדיש ושליח ציבור

בס"ד שלום רב! יש לי כמה שאלות בנושא קדיש ושליח ציבור: 1)האם מותר לדבר בקדיש, לקום באמצע, לקרוא משהו, לסמן למישהו, לרמוז? 2)שליח ציבור שעולה

קרא עוד »

פיצול אישיות

מהי התופעה של פיצול אישיות ואיך היהדות מתיחסת אליה ? מה הדרך שהיהדות מציעה לרפא אותה ? האם זו מחלה של שנות העשרים או שידוע

קרא עוד »
Translate »

מה אתם מחפשים?