נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

מבנה האנטומיה הנשית – בעקבות מאמרים באסיא

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום הרב

במאמרך שהתפרסם ב'אסיא': 'דיאפרגמה – דעת הגרש"ז אויערבאך לפני חזרה ולאחריה', המחשת באמצעות איור את אופן השימוש במוך עליו נחלקו ר"מ וחכמים. לפי האיור, המוך חוסם את הכניסה לרחם.

בתגובתך למאמרו של הרב יואל קטן: 'עוד על דעת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל בעניין הדיאפרגמה', כתבת שהאורך הממוצע של הדופן העליונה של הוגינה מן הפתח ועד צואר הרחם הוא 7.5 ס"מ.

צרוף שני הנתונים האלה מוליך למסקנה שלאחר הנחת המוך, המקום הפנוי בנרתיק היה לכל היותר כ 6 ס"מ. ומכיון שאורך השמש גדול יותר, אזי המשמעות היא שהדישה היתה, במובן מסוים, שלא כדרך תשמיש רגיל.

שאלתי הראשונה היא, האם מסקנתי זו נכונה.

הרקע לשאלתי זו הוא בכך שבדיונים ההלכתיים על המוך לא מצאתי מי שהעיר במפורש על כך שהדישה עצמה אינה דישה רגילה לגמרי. (מצאתי רק את האמירה שהזריה היא על המוך)

בנוסף אציע לפני הרב פירוש אחר לאופן השימוש במוך, ואשאל אם הפירוש הזה נראה לרב אפשרי מבחינת המציאות.

הפירוש שאציע הוא שהמוך לא חסם את פתח הרחם אלא היה מונח בעומק הנרתיק, ומכיון שהזרע הגיע אליו, הזרע 'נקלט' בתוכו ובכך איבד את יכולת התנועה. לפי הפירוש הזה, הדישה היתה רגילה.

שאלתי השניה היא, האם הפירוש הזה עשוי להיות מציאותי וסביר. בפרט, האם יכולה האשה (עליה ואליה דיבר רבי מאיר) להניח מוך בעומק הנרתיק ולאחר מכן להוציאו.

תודה,

י ר

תשובה:

לשאלתך הראשונה: מסקנתך איננה מדוייקת וממילא איננה נכונה כי בעת תשמיש מתארך הנרתיק במידה רבה מאד עד כדי כך שייתכן שהדישה כן תהיה כדרך תשמיש רגיל או כמעט כדרך תשמיש רגיל.

לשאלתך השניה, הפירוש המחודש שלך יכול להיות מציאותי מבחינה תפקודית אך אינו נכון מבחינה רפואית כי מוך כזה כמעט ולא ימנע או יקטין משמעותית את סיכויי הכניסה להריון.

כמו כן לא משמע כפירושך מדברי הראשונים בסוגיא.

להדפסה

שאלות נוספות

עישון וחובת הרופא לטפל

שלום וברכה, אני מחפש חומר, לצורך כתיבת עבודה,א. בנושא "עישון" אני צריך מארים מעודכנים של תשובת רבנים בני זמננו הרב מורדכי אליהו הרב אבינר ב.

קרא עוד »