נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

בדיקות רפואיות הכרחיות לעומת בדיקות-יתר בעיני ההלכה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

10 בפברואר 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

 שלום
לכבוד הרבנים

השאלה התעוררה בעקבות נוהל חדש של משרד הבריאות לבדוק כל תינוק בבדיקת אולטראסאונד באיזור הירך והאגן, מחשש לדיספלייסמנט וכו', אשר בעקבותיו ציווה רופא המשפחה (קופ"ח כללית) לבצע הבדיקה.

נגשתי לבדוק האם זהו "הנוהל" גם במדינות אחרות ומצאתי כי בארה"ב ובריטניה אין זו בדיקה מומלצת באופן גורף, אלא אם כן שייכים לקבוצת סיכון (בת ראשונה, היסטוריה משפחתית, בדיקה מכנית לא תקינה). יתרה מכך, בהתחשב בכך שהבדיקה לא ממש מדויקת, ניתן להגרר לבדיקות חוזרות ונשנות או זיהוי לא נכון, כאשר רוב המקרים היו מסתדרים לבד עם הזמן, וכאשר הטיפול המקובל (ריסטריינר לירכיים) יכול אף לגרום לרקבון וניוון של המפרק. זאת מבלי להכנס לשאלה האם אולטרהסאונד מזיק.

שאלתי כללית וגם פרטית לגבי הנושא לעיל:
יש לי לפעמים תחושה שאם פשוט אפעל ע"פ הוראת רופא המשפחה או הילדים, אצטרך לבלות את רוב זמני בבדיקות "שמא" ו "אולי", וכן בנטילת כל מגוון החיסונים והטיפולים המונעים ע"פ כדור הארץ. איך אדע להבחין בבין רפואה אמיתית המוגדרת ע"פ ההלכה, לבין הגישה הרווחת היום לדאוג ל"רשת בטחון" לא רק למטופל אלא גם לרופא ע"י בדיקות יתר וחיסונים?

תשובה:

שאלתך איננה הלכתית אלא רפואית טהורה, דהיינו, מה המלצה המוסכמת של איגוד רופאים מומחים ומוסמכים בתחום.
חשוב לדעת כי המלצה מוסכמת של איגד רופאים מומחים, מביאה בחשבון גם את האיזון הנדרש בין רפואה הכרחית לבין "רשת ביטחון" רפואית, בהתחשב בכללי עלותתועלת המביאים בחשבון גם את הקשיים הנוצרים למטופלים ובני משפחותיהם.

[print_link]

שאלות נוספות

טומטום בימינו

אוקיי, אז שאלתי היא כזו: האם יש דבר כזה טומטום בימינו? אם יש, איך קורה תופעה כזו? ומה עושים עם דבר כזה? (מבחינה הלכתית ורפואית)

קרא עוד »

השתלת חניכיים

שלום רב, אני צריכה לעבור ניתוח להשתלת חניכיים בקרוב.הרופאה הסבירה לי שהחומר אותו משתילים לי עשוי מקולגן של אנשים מתים, נדמה לי שקוראים לחומר אלודר.

קרא עוד »