נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

בעיות שונות בנידה (כאבים, מחזורים קצרים רגישות לבדיקות)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

27 בנובמבר 2015

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

אני זכיתי להשתתף בסמינר "מציאות ורפואה בסדר נשים" שהיתה לפני בערך שש שנים בבית חולים שערי צדק בירושלים תובב"א
מאד נהניתי מהידיעות שרכשתי שם
אני עכשיו מתגורר בניו גרזי שבארה"ב  ואני עונה על שאלות בהלכה
מהדברים ששואלים הכי הרבה היא שאלות בהלכות טהרת המשפחה
ויש מקרים ששמעתי כבר כמה וכמה פעמים שהם בעיתיים ואין לי עצה לתת לשואלים
לכן אני פונה אליכם בהיותי בטוח שאם יש מה לעשות אתם תדעו להגיד לי מה
א. אשה שמקבלת מחזור רגיל ושבוע או כמה ימים אחרי המקוה מתחילה לדמם שוב -בד"כ לא דימום כבד כמו ווסת רגיל אבל מספיק שבהרבה מקרים היא נחשבת טמאה ולפעמים מלווה עם כמין כאבים הדומים לכאבי מחזור. השאלה היא: מה היא יכולה לעשות כדי שהווסת יסתדר באופן שלא יהיה את הבעיה הזו?
ב. מה אפשר לעשות עם אשה שיש לה מחזור קצר בסביבות 24 ימים כדי אולי להאריך אותה
ג. אשה שיש לה רגישות לבדיקות והרבה פעמים קשה לה לעשות בדיקות בלי כאבים וגם שבהרבה מקרים הבדיקות יכולות לקלקל אותה כשהרגישות גורמת אף לדימום קלה במקום מה ניתן לעשות
תודה רבה
המחכה לתשובתכם
א צ

תשובה:

לשאלה א:
קשה להגיע לאבחנה רפואית על סמך מידע חלקי, אך כדאי לדעת כי אצל חלק מהנשים שמדממות מעט, כשבוע אחרי הטבילה, הדימום קרוי "דמם ביוצי" והוא נגרם על ידי פגיעה באיזון ההורמונלי על ידי השינויים ההורמונליים שמתרחדים סביב הביוץ.
כל רופא נשים מנוסה יכול להבחין אם מדובר באמת בדמם ביוצי או בדמם מסיבה אחרת.
כאשר מדובר בדמם ביוצי, ניתן במקרים רבים למנוע אותו על ידי מתן הורמונים שיאזנו את חוסר האיזון שנגרם סביב הביוץ. מדובר כמובן בתהליך שרק רופא מוסמך לבצע.
אם הדימום אינו דמם ביוצי – יכולים להיות לו גורמים רבים, ועל הרופא לאתר את הגורם. בחלק מהמקרים, גם כאן ניתן לטפל ולמנוע את הדימום הבין-וסתי.
לשאלה ב:
מצב של מחזור קצר, מקורו בדרך כלל בביוץ מוקדם.
בעיית ה"ביוץ המוקדם" נדונה רבות בעולם ההלכה. אבל חשוב לדעת כי היום כבר לא מדובר בבעייה אמיתית, היות וקיימים דרכים רפואיים יעילים להתגבר על הבעיה.
הדרך הפשוטה ביותר (המועילה בכ-25% מהמקרים) היא פשוט לאכול ארוחת בוקר מוקדמת (לפני 7 ) בכל יום. פרט לכך יש מספר דרכי פעולה תרופתיים, ואפשר לעבור מסוג טיפול לשני כשצריך. הטיפול התרופתי איננו כולל גלולות למניעת הריון אלא תרופות המשפיעות על מועד הביוץ ודוחות אותו.
או ביתר פירוט:
הדרך הראשונה: הקפדה על ארוחת בוקר מוקדמת, כמתואר למעלה.
הדרך השניה: מתן אסטרוגנים (דרך הפה או במדבקות על העור) בימים מסויימים בחודש המחזור.
הדרך השלישית: כדורי קלומיפן ציטרט (איקא קלומין), למשך חמישה ימים בשליש הראשון של החודש.
הדרך הרביעית: הזרקת גונדוטרופינים.
לבחירת הפתרונות התרופתיים ראוי לפנות לרופא מנוסה בתחום. אם אחרי זה עדיין ישארו לך דברים לא ברורים את מוזמנת לחזור אלינו.
חשוב לזכור שקיימים גם פתרונות רפואיים שאינם כרוכים בדחיית הביוץ כמו למשל הזרעה מלאכותית מזרע הבעל לפני הטבילה.ראי מאמרו של יוסף גרין על הזרעה מלאכותית כפתרון לבעיית העקרות הדתית . אבל חשוב לדעת שפתרון זה תלוי במחלוקת ידועה בין הפוסקים.
מקורות נוספים בנושא הזמינים דרך מכון שלזינגר:
ראשית, רצוי לראות את הערך 'פוריות ועקרות' באנציקלופדיה ההלכתית רפואית, ובסעיף 'עקרות דתית' שם
כמו כן: ב' לוננפלד ונ' בירנבאום, "טפול בעקרות עקב אי-התאמה בין ימי הפוריות וזמן הטבילה" מוריה ב:א-ב, מח-נב, תש"ל, ופרסום מורחב של אותה שיטה תרופתית ב: א' וב' לוננפלד, "המאבק בעקרות – עקרונות הטיפול התרופתי לגרימת ביוץ" מדע כה:2, 77-72, (1981).
לשאלה ג:
במצבים בהם הבדיקה יכולה לפצוע ולגרום בכך לדימום, הפוסקים התירו לבצע את הבדיקה בעד לח, שהוא רך יותר ואיננו פוצע.
כמו כן, בחלק מהמקרים ניתן להקל ולהסתפק בבדיקת הפסק טהרה, בבדיקה אחת ביום ראשון של השבעה נקיים ובבדיקה שלישית ביום השביעי של השבעה נקיים. אך כאן חייב להיות פסק הלכה של מורה הוראה מוסמך.

[print_link]

שאלות נוספות

גיור

שלום רב! שאלתי היא: אישה אשר התנצרה על מנת להתחתן עם גוי, האם נחשבת ליהודייה עדיין ? וילדיהם אם ברצונם להתחתן עם יהודים האם עליהם

קרא עוד »

חולה סכרת בצום

שלום רב נתבקשתי על ידי חבר לעבודה שהוא חולה סוכרת ומזריק לעצמו אינסולין פעמיים ביום לברר מה הדין לגביו ביחס לצום ביום הכיפורים מדובר באדם

קרא עוד »

צום למעוברת שבוע 12

שלום לכבוד הרב, אשתי ב"ה בהריון בשבועות הראשונים. בבקורה הראשון אצל רופאת הנשים, אמרה לה הרופא (מעצמה) שלמעוברת עד שבוע 12 אסור לצום, ולפחות חייבת

קרא עוד »

ניתוח פיסורה

לכבוד הרב שלום וברכה אני נשואה בת 30 ואם לשתי בנות לפני כחודשיים נהיה לי פיסורה באזור פי הטבעת פניתי לרופא כירורג לאחר טיפולי משחות

קרא עוד »