נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

האכלת חולה אנוש (פרקינסון, סרטן)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

9 ביולי 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

לרב ד"ר הלפרין שלום,
אני מבקש להיוועץ בך לגבי אבי, מאיר חובב (אמי ע"ה הייתה מיודדת עם אמך).
אבי, בן 82, חולה פרקינסון במצב קשה (סיעודי מלא), ויש לו גרורות בצוואר ובריאות, ואולי במקומות נוספים, של סרטן המעי לאחר ניתוח לפני כ-4 שנים. רוב הזמן הוא מבולבל ודמנטי ולאחרונה ממעט לאכול, ומנמנם רוב היום. בקושי מצליחים לתת לו את התרופות שהוא צריך לקבל.
הוא חלש מאוד, אולי בגלל המחלה ואולי בשל חוסר אכילה, ואולי יחדיו. כמו כן, איננו יודעים מה גרם להחמרה במצבו, אם הפרקינסון או הסרטן. הרופאים יעצו לנו שלא להביא אותו לבית חולים לבדיקות, כי זה סבל ואין בכך תועלת, הואיל ולא ניתן לטפל בסרטן עקב מצבו. הוא מאושפז במחלקה הסיעודית במשגב לדך, ויש שם צוות של רופאים העוקב אחריו.
השאלה שלנו היא לגבי הזנה ישירה, בגלל חוסר האכילה. הרופאים הציעו לנו שתי אפשרויות: זונדה או peg. מדובר בשתי דרכים הגורמות סבל לחולה (זונדה שללנו בעצמנו, כי ברור שהוא ימשוך זאת ויסבול מאוד מכך), ולכן ביררנו עם כמה רופאים מה דעתם הרפואית. האונקולוגית מהדסה שטיפלה באבא, ד"ר הוברט, שללה נמרצות כל התערבות, וטענה שההזנה הישירה מזרזת מאוד את הסרטן ואין בכך כל הארכת חיים. פרופ' ברזיס מהדסה, שלמד עם אבא שנים דף יומי ומייעץ לנו, שלל גם הוא לחלוטין כל התערבות, וטען שאין להסב סבל לחולה וצריך לסייע לו שלא יסבול, ואין מקום להארכת חיים במצב כזה, שאין בו כל איכות חיים. הוא אף הביע חשש שאבי ישלוף את הצינורות, כולל ה-peg (הידיים שלו פעילות וחזקות באופן יחסי), וזה יסכן אותו. רופאים במשגב לדך אמרו לנו שיש מחקרים רבים על כך שההזנה הישירה אינה מאריכה חיים.

ברור לנו שיש לסוגיה פן הלכתי, ובהיבט זה הייתי מבקש לשמוע את דעתך. פניתי לפרופ' יחיאל שלזינגר (הנשוי לבת דודי), והוא אמר שאכן יש מקום לפנות לאיש הלכה המבין בנושא. התחושה שלנו אמביוולנטית: מצד אחד אבא לא אוכל ואם יש דרך לסייע לו הרי שעלינו לעשות זאת (אם כי ייתכן שאינו רעב בגלל מצבו, שכן גם כאשר אוכל, מפסיק די מהר ומסרב להמשיך), ומצד אחר אין לגרום לו סבל, בפרט אם יש ספק בתועלת שבדבר ורופאים מייעצים שלא לעשות זאת. האם יש באי-האכלה משום קיצור חיים? האם שב ואל תעשה אסור במקרה זה?
אודה לך מאוד אם תנחה אותנו במצב המורכב הזה.
בתודה
י ח

תשובה:

הצטערתי מאד לשמוע על מצבו של אבא. יהי רצון שהקב"ה ירפא את סבלו. לגבי השאלה אם הזנה מאריכה חיים אם לאו, ראה סדרת מאמרים באנגלית בנושא זה בחוברת JME כרך 7, חוברת 1:
מאמרו של הרב קיי,End of Life Issues in Halacha: DNR, Feeding Tubes and Palliative Care עמ' 31-40
(יחד עם מאמרו של פרופ' גליק,  עמ' 40).
מאמרו של פרופ' שטינברג,The Use of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) in Demented Patients:A Halachic View עמ' 41-42.
אם תשתכנע שמתן מזון כן מאריך חיים, אזי ראוי למנוע הרעבה של אבא. במצב זה יש עדיפות ברורה לPEG על פני זונדה, עקב ההקטנה הממשית של הסבל לחולה. 

[print_link]

שאלות נוספות

אלמנה בהריון

לצערי התאלמנתי לפני כחודשיים בנסיבות מאד מצערות. נותרתי עם שלושה ילדים רכים בני 6,4 ו2, שנולדו לאחר טיפולי פוריות ממושכים. גיליתי שאני בהריון טבעי כנראה

קרא עוד »

רשלנות רפואית

שלום, אני מבקש לדעת אם יש בתורה חוקים ספציפיים לגבי רשלנות רפואית, ואם יש יש בה הוראות דומות לחוקי חמורבי לגבי עונשים לרופאים שלא הצליחו

קרא עוד »

היפוך עובר במצג עכוז

שלום אני בשבוע 30 להריוני הראשון והיום הייתי באולטראסאונד וראיתי- ונאמר לי כי העובר מצוי בתנוחת עכוז. מה ניתן לעשות על מנת לגרום לו להתהפך?

קרא עוד »

ניתוח לשינוי מין

אני רוצה לשאול רק מתוך סקרנות . כידוע הרפואה בימינו מתוחכמת מאד. יש הרבה אנשים שעושים ניתוח לשינוי מין דהיינו איש הופך לאישה. נניח שהדבר

קרא עוד »