נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הסדרי נסיעה, ליווי וטיפול בלידה בשבת

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב גבריאל טולדאנו

שאלה:

1) האם מותר להתקשר לגיסה שאמורה ללוות אותי בלידה כדי להודיע לה על הלידה?

2) האם היא יכולה לנסוע לביה"ח? אם כן- יכולה להגיע עצמאית או שצריך לאסוף אותה? אם צריך לאסוף אותה- האם גם כאשר היא גרה רחוק?

3) האם מותר להקפיץ את הבן הגדול להורים שלי בדרך לביה"ח או שעדיף להביאו לשם ברגל? אם כן- יש הוראות מיוחדות בעניין? מותר לחנות כדי להעלות אותו למעלה?

4) נסיעה לביה"ח- הוראות מיוחדות? מותר לנסוע ברכב פרטי או שעדיף אמבולנס (בעיקר מבחינת העניין שהנסיעה לא תמיד תסתיים אכן בלידה- וה"פומביות" הרבה שכרוכה בהזמנת אמבולנס בשבת)? מותר להדליק מזגן באוטו? מותר להיכנס לחניון עם הרכב (כניסה דורשת פתק מהמכונה)? מותר לבעל להוריד אותי בכניסה לחדרי לידה וללכת לחנות כדי להימנע מגרירת הרכב?

5) בביה"ח- הוראות מיוחדות לגבי הקבלה במיון (חתימה במקרה הצורך וכו')? אם צריך אמבולנס- כיצד מתגברים על המכשול של מילוי הטפסים בשבת?

6) SMS לרופא/ טלפון- אני במעקב קפדני של מנהל חדר הלידה בביה"ח שבו אלד בעז"ה, וזאת לאחר לידה שהסתבכה בפעם הקודמת והסתיימה בניתוח קיסרי. הסיכום שלי איתו הוא שאם אני מגיעה לביה"ח והוא לא נמצא באזור אני אמורה ליצור איתו קשר (בSMS או שיחת טלפון) כדי שיוכל להיות מעורב עד כמה שאפשר בכל מה שנעשה איתי במיון ובחדר הלידה. האם בסיטואציה הספציפית שלנו, מותר ליצור קשר עם הרופא במקרה ואנחנו מגיעים לשם בשבת והוא לא נוכח?

תשובה:

1-2) כל שנצרך ליולדת בכדי שלא תפחד או בכדי ליישב דעתה מותר בשביל זה לחלל שבת, ולכן אם הגיסה אמורה להיות המלווה לחדר הלידה מותר לך להתקשר אליה והיא יכולה לנסוע ברכב עם היולדת לביה"ח אפילו במקרה שצריך לאסוף אותה על הדרך, ואם גרה במקום רחוק עדיף שתגיע באופן עצמאי ברכב שלה. כמו כן כן מותר לטלפן אליה ולהודיע על הלידה, ולכתחילה צריך לבצע זאת בשינוי אם ניתן, כלומר להרים ולהחזיר את השפורפרת בשינוי וללחוץ על המקשים בגב האצבעות- וזאת דווקא כשאין הזמן בהול.

3) בן גדול שיכול להסתדר בכוחות עצמו ויכול ללכת באופן עצמאי להורים שלך בוודאי שאסור לקחת אותו ברכב. אבל אם הילד הוא קטן, אסור להשאירו בשום פנים ואופן לבד, ולכן אם אין אפשרות להשאירו אצל השכנים וכו' מותר לקחת אותו ברכב לבית ההורים.

4) לכתחילה יש להעדיף לנסוע ברכב פרטי מאשר אמבולנס, אא"כ נהג האמבולנס נכרי. וכמובן אסור בשעת הנסיעה להדליק מזגן וכן ראוי לדאוג מלפני שבת שהאור בתוך הרכב לא ידלק בשעת פתיחת הדלתות. אם ממקום החניה עד הכניסה לחדרי הלידה את יכולה ללכת רגלי עדיף שהבעל יחנה את הרכב בחניון ומשם ילווה אותך עד הכניסה לחדרי הלידה, אבל אם אין אפשרות מותר לו להכנס לכניסה של חדרי הלידה אפילו שזה כרוך בחילול שבת נוסף. לאחר שהיולדת הגיעה לחדר לידה כל נסיעה אסורה משום שאין זה צורך ליולדת וצריך לבקש מנכרי לקחת את הרכב לחניה, ואם לא מוצא נכרי ישאיר את הרכב אפילו שיתכן שיגררו הרכב וייגרם לו הפסד כספי [אם זה המצב ראוי לבחור מראש באפשרות נסיעה באמבולנס]. כמובן שלא יחנה לפני הכניסה ממש – בכך מונע מנהג אחר להגיע למקום. [יעוין בשמירת שבת כהלכתה פרק מ' סעיפים נ-ס, הלכות הקשורות לנסיעה בשבת. כמו"כ בנשמת אברהם סימן של – דיני יולדת בשבת]

5) אפשר להתקשר ולהרשם מראש חודש לפני הלידה ולמלא את הטפסים ולחתום עליהם. ובביה"ח יפקידו בידייך מראש את המדבקות. כשאת מגיעה ללידה עלייך להביא איתך את הטפסים כשהם כבר מוכנים עם המדבקות ואז לא תצטרכי לכתוב בשבת. במידה ולא התכוננת מראש אפשר לבקש ממשרד קבלת החולים או מהפקידה בחדר לידה לחתום על הטפסים במוצאי שבת כי את שומרת תורה ומצוות. ואם הם אינם מוכנים להתחשב בכך אפשר לבצע את הכתיבה או החתימה בשינוי. כדאי לברר מראש מהם הנהלים לגבי מילוי טפסים בשבת בביה"ח בו את מתכוונת ללדת.

6) בודאי מותר לך ליצור קשר כדי שאת תהיי במעקב רציף עם הרופא, ולכן כל האמור לעיל בתשובה מס' 1 חל גם כאן.

וראי נשמת אברהם סימן של – דיני יולדת בשבת.

[print_link]

שאלות נוספות

תרומת זרע לאלמנה

שלום כבוד הרב ברצוני לשאול לגבי תרומת זרע לאשה אלמנה ללא ילדים(התרומה לא מבעלה הנפטר אלא מבנק זרע ) . מאחר והאשה אלמנה מזה 8.5

קרא עוד »