נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הסתרת מחלה ; הגבהת ספר תורה במנין זקנים

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

3 בספטמבר 2010

הרב המשיב: אחר

שאלה:

שלום רב
מהו המקור שהחולה לא יספר לאף אדם על הבעיה הרפואית שהתגלה אצלו – דהיינו מה שפחות אנשים ידעו וידברו מזה יהיה למלאכי החבלה פחות אחיזה בחולה.
 
האם חייבים לעשות הגבה לס"ת במנין של אנשים זקנים ואין מי שבכוחו להגביה את הס"ת

תודה רבה

תשובה:

א. בגמרא נדרים (מ ע"א) מובא שכאשר רבא חלה, ביום הראשון אמר שלא לגלות לאנשים ,שלא יורע מזלו" [ראה הוריות יב,א: "דלמא חלשא דעתיה ואיתרע מזליה"], אבל אחר כך אמר לפרסם כדי שאוהביו יתפללו עליו. עוד מובא (שם) שלא לבקר חולה בשלוש שעות ראשונות ביום, שאז החולה נראה בכוחו ולא ירגישו צורך להתפלל עליו, ולא בשלוש שעות אחרונות, שאז נראה תשוש ויתייאשו מלהתפלל עליו. (ובימינו נהגו להקל בזה, עי' נשמת אברהם (יו"ד שלה ס"ד סקי"א בשם הברכ"י).
בשו"ע (יו"ד שלה, א) כתב: "מצוה לבקר חולים, הקרובים וחברים נכנסים מיד, והרחוקים אחר ג' ימים (כלומר ביום השליש, ציץ אליעזר ח"ה), ואם קפץ עליו החולי, אלו ואלו נכנסים מיד". בט"ז (סק"א) בשם הב"ח כתב שרחוקים אין נכנסים מיד כדי שלא יורע מזלו להטיל עליו שם "חולה", משא"כ קרובים וחברים שדרכן לבקר אותו בין כה, או כשקפץ עליו החולי כיון שברור שהוא כבר חולה.
ממקורות אלו רואים שעיקר החשש הוא שלא להקדים ולהטיל על החולה סטיגמה של "חולה" או להטיל חשש מחלה מסויימת לפני שנתברר שבאמת חולה בזה. אך כאשר ברור שהוא חולה בכך, אדרבה יש טעם להודיע כדי שיוכלו להתפלל עליו. אך אין לשומעים לדבר על דברים לא וודאיים שיכולים להרע מזלו, כמו לומר שהרופאים נתנו לו ששה חדשים, או לדבר על אפשרות של החמרת מצבו (אא"כ הדיבורים הם לתועלת ממשית).
 
ב. המקור לענין הגבהה הוא ממסכת סופרים (יד, יד): "מצוה לכל האנשים ולנשים לראות הכתב ולכרוע ולומר וזאת התורה",  ומובא בשו"ע (או"ח קלד, ב). מנהג הספרדים להגביה לפני קריאת התורה, ומנהג אשכנז לאחר הקריאה (שם), ועל פי המקובלים נמשך אור גדול על האדם על ידי ראית האותיות. (מ"ב ס"ק י"א)
במ"ב (סק"ח) הביא ממ"א לגוללה עד ג' דפים. אך סיים המ"ב "ונראה לי דתלוי לפי כח המגביה שיהיה ביכלתו להגביה כשהיא נגללת הרבה". ולפי זה, במנין של אנשים זקנים שאין מי בכוחו להגביה ויש חשש שהס"ת יפול ח"ו, אין להגביה את הס"ת. אולם ראוי לפתוח את ספר התורה על הבימה ג' דפים ויבוא כל מי שיכול מהקהל כדי לראות את הכתב ולומר וזאת התורה.
 
בברכה,
הרב מאיר אורליאן

[print_link]

שאלות נוספות

עבודת סטאז'רים בשבת

שלום. אני סטודנטית לרפואה ובפני סטאז' מספר אנשים בכיתתי היו מעוניינים לדעת מה ההלכה בנושא עבודה בשבת- דהיינו מה ואיך מותר לבצע ובאילו מיגבלות. מה

קרא עוד »