נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

השפעת טיפולי פוריות על הוסת

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום

במסגרת חיפושים באינטרנט הגעתי לאתרכם קווה שהגעתי למקום הנכון ותוכלו לעזור לי.

{לתשומת ליבכם-לא ניתן לקרוא בפורומים ובשאר הקטגוריות בגלל בעיות בקידוד. לא מצאתי שום קידוד שיאפשר לי לראות את הכתוב בצורה תקינה}.

אני בת 29 ומטופלת אצל רופאת פוריות כבר כמה חודשים. המחזור שלי הוא 27-28 ימים ואורך הווסת 7-8 ימים. בגלל שאני שומרת נידה עלתה האפשרות שאני מפספסת את הביוץ בגלל הווסת הארוכה והרופאה נתנה לי כדורי פרוגילוטון שמהם לקחתי מהיום השני לווסת עד השישי 3 כדורים ביום, רק את הלבנים (אסטרוגן לבד) כדי לקצר את הווסת. הקיצור אכן קרה אך ביום ה 12 בו היתי אמורה ללכת למקווה היה לי דימום למשך 3 ימים שאחריהם הייתי אצל הרופאה (יום 15) והיא עשה בדיקת זקיקים ואמרה שזה 15 (כנראה גודל או משהו). היא אמרה שזה לא אמור לשנות את תאריך קבלת הווסת הבאה כי זה לא נחשב לווסת. ובמקביל היא החליפה לי כדורים לאסטרופם 2 מ"ג. אחרי שלושת הימים של הדימום שמרתי שוב 7 נקיים והלכתי למקווה אך היה לי ברור שהביוץ כבר עבר ולא היה נסיון ממשי להכנס להריון. ביום ה 33 קיבלתי שוב ווסת.

עם תחילת הווסת לקחתי את הכדורים החדשים {אסטרופם} ושוב ביום ה 12 {היום} בו היתי אמורה ללכת למקווה התחיל לי דימום.

אני חוששת שהכדורים לא ממש מצליחים לפתור את הבעיה ושוקלת להפסיק אותם אך ההתלבטות היא מה יקרה במחזור הבא? שוב לחזור לווסת ארוכה ששוב לא תאפשר טבילה לפני הביוץ???

האם יש דרך אחרת לפי ההלכה שניתן לפתור את הבעיה? מיותר לציין את התסכול בכל חודש מחדש…{וגם מבחינת הבעל…}

אשמח לעזרתכם

תודה ויום טוב

NW

תשובה:

בעיית ה"ביוץ המוקדם" נדונה רבות בעולם ההלכה. אבל חשוב לדעת כי היום כבר לא מדובר בבעייה אמיתית, היות וקיימים דרכים רפואיים יעילים להתגבר על הבעיה.

הדרך הפשוטה ביותר (המועילה בכ-25% מהמקרים) היא פשוט לאכול ארוחת בוקר מוקדמת (לפני 7 ) בכל יום. פרט לכך יש מספר דרכי פעולה תרופתיים, ואפשר לעבור מסוג טיפול לשני כשצריך. הטיפול התרופתי איננו כולל גלולות למניעת הריון אלא תרופות המשפיעות על מועד הביוץ ודוחות אותו.

או ביתר פירוט:

הדרך הראשונה: הקפדה על ארוחת בוקר מוקדמת, כמתואר למעלה.

הדרך השניה: מתן אסטרוגנים (דרך הפה או במדבקות על העור) בימים מסויימים בחודש המחזור.

הדרך השלישית: כדורי קלומיפן ציטרט (איקא קלומין), למשך חמישה ימים בשליש הראשון של החודש.

הדרך הרביעית: הזרקת גונדוטרופינים.

לבחירת הפתרונות התרופתיים ראוי לפנות לרופא מנוסה בתחום, ולאחר בחירת הטיפול, לשאול אותו את השאלות שלך כשהן מתייחסות לטיפול הספציפי. אם אחרי זה עדיין ישארו לך דברים לא ברורים את מוזמנת לחזור אלינו.

חשוב לזכור שקיימים גם פתרונות רפואיים שאינם כרוכים בדחיית הביוץ כמו למשל הזרעה מלאכותית מזרע הבעל לפני הטבילה.ראי מאמרו של יוסף גרין על הזרעה מלאכותית כפתרון לבעיית העקרות הדתית . אבל חשוב לדעת שפתרון זה תלוי במחלוקת ידועה בין הפוסקים.

יתכן והרב הפוסק אליו תפנו יבחר לפסוק לכם כדעת המקילים (הרב עובדיה יוסף, למשל)

מקורות נוספים בנושא הזמינים דרך מכון שלזינגר:

ראשית, רצוי לראות את הערך 'פוריות ועקרות' באנציקלופדיה ההלכתית רפואית, ובסעיף 'עקרות דתית' שם

כמו כן: ב' לוננפלד ונ' בירנבאום, "טפול בעקרות עקב אי-התאמה בין ימי הפוריות וזמן הטבילה" מוריה ב:א-ב, מח-נב, תש"ל, ופרסום מורחב של אותה שיטה תרופתית ב: א' וב' לוננפלד, "המאבק בעקרות – עקרונות הטיפול התרופתי לגרימת ביוץ" מדע כה:2, 77-72, (1981).

כדאי לדעת כי בחלק מן המקרים הבעיה איננה רפואית, וידע הלכתי נכון יכול לפתור אותה. לכן מומלץ לפנות לייעוץ במכון פוע"ה (טל 1599505022). רבני מכון פועה מנוסים מאד בתחום של שאלתך. הם עוסקים תכופות בשילוב של פתרונות הלכתיים ורפואיים, ונמצאים בקשר עם מיטב רופאי הנשים המובילים בתחום.

[print_link]

שאלות נוספות

שינוי הוסת לאחר לידות

לאחר 3 לידות המחזור שלי השתנה. הוא מתחיל ביומיים של כתמים חומים. ביום השלישי מופיע דם בכמות המצדיקה התחלת ספירת ימי דימום, ואז עוד יומיים

קרא עוד »