נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

ווסת לא סדירה, עקרות הלכתית

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום וברכה

אני סובלת מבעיה של מחזור לא סדיר עם דימום ממושך מעל שבוע ולעיתים גם מעל שבועיים. בבדיקת דם הורמונלית ובבדיקת רופא נשים נמצא שהכל תקין לצורך כניסה להריון. בשיחתי האחרונה עם הרופא הוא אמר שייתכן והבעיה היא הורמונלית והטיפול המוצע הוא במתן כדורים שימנעו הריון. ככל הנראה לפי חישוב יום קבלת הווסת אני מפספסת את יום הביוץ בגלל השמירה על נידה. שאלתי היא האם קיימים פתרונות המוכרים לעולם ההלכה שאינם דורשים שימוש בתרופות מונעות הריון שיאפשרו לי כניסה להריון ללא העיכוב שיידרש בטיפול המוצע לי ע"י רופא הנשים.

תשובה:

בעיית ה"ביוץ המוקדם" נדונה רבות בעולם ההלכה. אבל חשוב לדעת כי היום כבר לא מדובר בבעייה אמיתית, היות וקיימים דרכים רפואיים יעילים להתגבר על הבעיה.

הדרך הפשוטה ביותר (המועילה בכ-25% מהמקרים) היא פשוט לאכול ארוחת בוקר מוקדמת (לפני 7 ) בכל יום. פרט לכך יש מספר דרכי פעולה תרופתיים, ואפשר לעבור מסוג טיפול לשני כשצריך. הטיפול התרופתי איננו כולל גלולות למניעת הריון אלא תרופות המשפיעות על מועד הביוץ ודוחות אותו.

או ביתר פירוט:

הדרך הראשונה: הקפדה על ארוחת בוקר מוקדמת, כמתואר למעלה.

הדרך השניה: מתן אסטרוגנים (דרך הפה או במדבקות על העור) בימים מסויימים בחודש המחזור.

הדרך השלישית: כדורי קלומיפן ציטרט (איקא קלומין), למשך חמישה ימים בשליש הראשון של החודש.

הדרך הרביעית: הזרקת גונדוטרופינים.

לבחירת הפתרונות התרופתיים ראוי לפנות לרופא מנוסה בתחום, ולאחר בחירת הטיפול, לשאול אותו את השאלות שלך כשהן מתייחסות לטיפול הספציפי. אם אחרי זה עדיין ישארו לך דברים לא ברורים את מוזמנת לחזור אלינו.

חשוב לזכור שקיימים גם פתרונות רפואיים שאינם כרוכים בדחיית הביוץ כמו למשל הזרעה מלאכותית מזרע הבעל לפני הטבילה.ראי מאמרו של יוסף גרין על הזרעה מלאכותית כפתרון לבעיית העקרות הדתית . אבל חשוב לדעת שפתרון זה תלוי במחלוקת ידועה בין הפוסקים.

מקורות נוספים בנושא הזמינים דרך מכון שלזינגר:

ראשית, רצוי לראות את הערך 'פוריות ועקרות' באנציקלופדיה ההלכתית רפואית, ובסעיף 'עקרות דתית' שם

כמו כן: ב' לוננפלד ונ' בירנבאום, "טפול בעקרות עקב אי-התאמה בין ימי הפוריות וזמן הטבילה" מוריה ב:א-ב, מח-נב, תש"ל, ופרסום מורחב של אותה שיטה תרופתית ב: א' וב' לוננפלד, "המאבק בעקרות – עקרונות הטיפול התרופתי לגרימת ביוץ" מדע כה:2, 77-72, (1981).

<p align="right

[print_link]

שאלות נוספות

פרנטל (להריון) בפסח

שלום רב אני בהריון (שבוע 23) ונוטלת ג'נטל פרנטל סופר של ביו-ויט המכיל נבטי חיטה, האם ישנו תחליף הכשר לפסח?, האם אפשר למכור אותו במכירת

קרא עוד »