נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

טיפול דיאליזה בראש השנה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: אחר

שאלה:

I am a nurse, working in an outpatient dialysis unit of the Hadassah Hospital.

Our haredim patients have a problem concerning the dialysis session during thenext Rosh HaShana and subsequent Shabat.

More then 68 hours between two dialysis sessions is too long a period from the strictly medical viewpoint.

On the other hand, our patients believe that it is still not "pikuach nefesh", as long as they keep a strict diet with low potassium intake and use of K-Oxalate.

Do you have any suggestions for a halachic solution?

I shall be grateful if you send me references to the halachic/medical literature related to the above problem. I would appreciate to talk

by phone or personally, and provide more details of the case.

Thank you in advance.

yours truly,

תשובה:

המודיאליזה כטיפול כרוני קבוע, מבוצע 3 פעמים בשבוע במשך כ4- שעות כל טיפול, כך שבין הדיאליזה בסוף השבוע עד לדיאליזה הבאה, עוברות כ68- שעות.

ראש השנה תשס"ה יוצא ביום חמישי ושישי, כך שמתווסף לפחות יום נוסף של המתנה בין הדיאליזה לפני החג ועד לדיאליזה שאחרי החג/שבת.

מבחינה הלכתית הטיפול בדיאליזה הוא טיפול מציל-חיים, וככזה הוא בבחינת דוחה שבת/חג, ובוודאי יום טוב שני דרבנן, זאת במידה והחולה אינו יכול לחכות ליום חול. מאידך, ראוי לצמצם למינימום את הצורך לחילול שבת/חג.

בהנחה ששמחת החג מלווה בד"כ בארוחה חגיגית דשנה ושתייה מופרזת, דברים שלחולה דיאליזה יש הגבלות לגביהם וקשה להתגבר על היצר, הרי שעל מנת לצמצם את הסיכונים הכרוכים בהארכת הזמן בין דיאליזות מעבר ל68- שעות, ומאידך לצמצם חילול שבת/חג למינימום, מוצעות להלן מס' אלטרנטיבות:

1. משמרת ימי ב' ד' ו': אם יש משמרת אחת בלבד ניתן לבצע אותה במוצ"ש. יוצא מכך הארכה של כ12- שעות – ובסה"כ יעברו כ80- שעות בין הדיאליזות, שזה אפשרי בתור חריגה חד פעמית ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל.

אם יש יותר ממשמרת אחת במוצ"ש יגרום לצורך בהבאת מטופלים באמצע הלילה, שכמובן אינו מוצדק.

2. משמרת ימי א' ג' ה' : אם מדובר ב2- משמרות בלבד, ניתן להכניס את כל המטופלים ביום ו' (יום שני של רה"ש) ולסיים בעוד מועד לפני כניסת השבת.

אם יש 3 משמרות או יותר בימים א' ג' ה', עדיף לבצע את כל המשמרות ביום ה' (יום ראשון של רה"ש) וכך לצמצם את מס' אנשי הצוות שצריך לעבוד בחג.

בקשר לצוות הרפואי, לדעתי מותר להם לעבוד במתכונת מצבי פיקוח נפש בשבת, וכל מוסד עם הסדורים שלו למקרים כאלה.

[print_link]

שאלות נוספות

תענית של מניקה בט' באב.

שלום וברכה   רציתי לשאול את כבודו ביחס לתענית של מניקה בט' באב.   באופן עקרוני אני נוהג לפסוק בישוב אליבא דרוב הפוסקים שמעוברות ומניקות

קרא עוד »