נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

טיפולים בשבת

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

אני אחות שמתחילה לעבוד באחד מבתי החולים במרכז הארץ, כחלק מעבודתי התחייבתי לעבוד גם שבתות וחגים, בית החולים אינו שומר שבת וגם אינו יכול להתחייב שהנהג שבא לאסוף מהבית בשבת יהיה גוי…

אני עובדת כאחות בבית חולים גדול לילדים במרכז הארץ במחלקת פנימית ילדים ובה מאושפזים ילדים במגוון מצבים מילדים קלים עד ילדים קשים מאוד ומורכבים.

בית החולים אינו דתי ואינו מוכן להתחייב לנהג גוי, כמו כן הפעילות בו במהלך השבת היא כמו בשאר ימות השבוע ללא שום שינוי. כחלק מתנאי ההעסקה במוסד אין אפשרות שלא לעבוד בשבת ולכן הייתי מעוניינת לדעת בצורה פשוטה וברורה וכיצד עלי לנהוג בזמן עבודתי בשבת, האם מותר לי לנסוע לעבודה עם נהג שישנה אפשרות שאיננו גוי והאם מותר לי לחזור לביתי בסיום המשמרת שכן הוא ממוקם במרחק של שעתיים הליכה מבית החולים .

כיצד עלי לנהוג ואיך אוכל לעבוד בשבתות וחגים בלי לעבור על חילול שבת מיותר?

תודה מראש.

תשובה:

ראשית כדאי שתעייני בעקרונות של הסוגיא שהעלית. הדברים מובאים במאמרי על דרכו של רש"ז אויערבאך בהלכות רפואה ופקוח נפש, ספר אסיא ט עמ' 195-239, כשנושא הנסיעה לבית החולים נדון בשער הרביעי שם, עמ2 221-226.

א. אין היתר לחזור לביתך בשבת עם נהג יהודי.

ב. בשאלה האם מותר לאחות לנסוע לבית החולים עם נהג יהודי, קיימת מחלוקת בין הפוסקים, ולכן מן הראוי שתקבלי באופן אישי פסק הלכה מרב מובהק שמכיר אותך באופן אישי. כדאי שתפני את תשומת לבו למאמר שציינתי לעיל.

אם הרב יתיר לך את הנסיעה בשבת לבית החולים, יהיה עליך להשתדל שמשמרות השבת שלך יסתיימו תמיד במוצאי שבת.

נודה לך מאד אם תעדכני אותנו בפסיקה האישית של הרב.

[print_link]

שאלות נוספות

קדימויות בטיפול רפואי

המשנה בסוף מסכת הוריות (פרק ג, משנה ז-ח) מגדירה דיני קדימות הנוגעים ישירות גם לטיפול רפואי:"האיש קודם לאשה להחיות ולהשיב אבדה והאשה קודמת לאיש לכסות

קרא עוד »