נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

ניתוח לשינוי מין – הלכה וביולוגיה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

2 ביולי 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,
מצאתי ציטוטים אלו בשמך, ורציתי לוודא אם אכן הם אמינים. אם לא, אשמח לקבל חוות דעתך בנושא.
 
 "גם הרב מרדכי הלפרין חולק על דברי ה"ציץ אליעזר": "כדאי לדעת שבכל מקרה אין כאן שינוי אמיתי של איברי הרבייה. אלא תחליף רקמתי בו משתמשים הפלסטיקאים. וכמובן נשללת יכולת ההולדה מהמנותח. אילו היה באמת ניתן לבצע היפוך מין כמו שמתקיים באופן טבעי בכמה בעלי חיים, אז הייתה לכך בוודאי גם השפעה על המסקנות ההלכתיות." גם כאן קיימת ההבדלה בין שינוי מין טבעי/אלוקי לשינוי מין הנעשה על ידי ניתוח58.
אותו הרב הלפרין בראיון עם צבי עצמון לכתב העת גלילאו בשנת 1998 מתייחס לשאלה זהה:

      "במקרים של סכנת חיים ממשית מותרת כריתת האשכים. למשל, במקרה של סרטן הערמונית (גליליאו 22 עמ' 9), שהורמון האשכים טסטוסטרון מחמיר אותו, מותר, ולפעמים גם יש חובה, לכרות את האשכים. לעומת זאת, איום בהתאבדות מוגדר כפיקוח נפש רק במקרה של מחלת נפש, אחרת הוא מוגדר כניסיון סחיטה. סירוס של אישה (כריתת השחלות) אסור גם הוא, אם כי כאן החומרה פחותה במקצת. "מה המעמד ההלכתי של גבר שבכל זאת עבר ניתוח להחלפת המין – האם מוטלות עליו חובות הלכתיות כגבר או כאישה? האם עליו להניח תפילין או להדליק נרות שבת? ולאן עליו לפנות בבית הכנסת – אל ספסלי הגברים או לעזרת הנשים?" תשובתו של הלפרין הובעה בקול שהיה בו נימת-מה של קלילות, אני מניח שמתוך תחושה (מוצדקת) ששאלה זו יותר משהיא בעיה מעשית, היא נועדה לבחון גבולות. וכך הייתה התשובה: אם החלפת המין (ולו בניתוח) איננה אלא מעשה חיצוני, ברור שמי שהיה גבר נותר גבר. אלא מאי? אם הוא יבוא בבגדי אישה לבית הכנסת לא יותר לו להיכנס, גם לא לעזרת הגברים, שהרי מדובר בפרובוקציה. אדרבא, יחליף את בגדיו, ישנה את דרכיו, אזי יתקבל בברכה. במאמר מוסגר אזכיר כי הרב אליהו אברג'ל, אב בית הדין הרבני באזור הדרום קבע בפסק הלכה – כך פורסם לאחר שנתקיימו שיחותיי עם הרב ד"ר הלפרין – כי גבר שעבר ניתוח לחילוף מין כשר למניין – ובלבד שיטיב את דרכיו ויעשה תשובה. "ומה עם איכות חיים, האם היהדות אינה מתחשבת באיכות החיים?", חזרתי ושאלתי. תשובתו של הלפרין הייתה נחרצת: גבוה מעל השאיפה לאיכות החיים קיימים עקרונות המוסר וההלכה היהודית. השאיפה לאיכות חיים אינה יכולה לדחות איסורים שמקורם בתורה."

" [הציטוט מתוך עדן ארזי, טרנסג'נדרימות וההלכה היהודית,  כסלו תשס"ח, נובמבר 2007]

תשובה:

לגבי הראיון עם צבי עצמון בגליליאו – הציטוטים בשמי אין בהם שיבושים מהותיים,  אך מילות ומשפטי הקישור של המראיין – חלקם רחוקים מדיוק.  אני מניח שניתן להשיג את הראיון בלא עריכות סלקטיביות בחיפוש מאגרי המידע הרלוונטיים.  לגבי הציטוט הנוסף – מקורו בפרויקט השו"ת של מכון שלזינגר בשאלה #2645.
 
[את הכתבה המקורית לא ניתן לראות באתר של גלילאו או מט"ח, אבל יש עותק של הראיון עם צבי עצמון מגלילאו 22 באתר של מכללת גורדון.]

[print_link]

שאלות נוספות

קורטיזון בהריון

אני נמצאת בתחילת החודש השביעי ויש לי כאבי תופת בעצם הזנב המקרינים לצד ימין עד כדי כך הכאבים שיש ימים בהם אין לי אפשרות לטפל

קרא עוד »

הסרת רוח רעה

ברצוני לדעת איך אפשר להסיר רוח רעה יש לי נשמה בתוך הגוף שמתוללת לי ומזיקה לי כל הזמן איך אפשר לפתור את זה ניסתי הרבה

קרא עוד »