נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

ניתוח פלסטי בהלכה – בגילאים מבוגרים, עבור ילדים

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

28 במרץ 2014

הרב המשיב: אחר

שאלה:

שלום רב ..
אני סטודנטית לתואר שני בבר אילן – כותבת עבודה בנושא יחס ההלכה לניתוחים פלסטיים . חסר לי מידע ספציפי לגבי 2 נושאים :
א. יחס ההלכה לגבי ניתוחי פלסטי אצל ילדים.
ב. יחס ההלכה לגבי ניתוחי פלסטי אצל גיל הזהב .
אשמח לקבל מידע בעניין או פנייה למקורות שמתייחסים לנושא באופן ספציפי . תודה  ענת

תשובה:

יש הבדל, כמובן, בין ניתוחי פלסטי לילדים לבין ניתוחים בגיל הזהב. בילדים, מוקד השאלה (מעבר לשאלה הכללית של ניתוחי פלסטי) הוא האם יש היתר לבצע את הניתוח כשהאדם אינו בר-דעת להחליט ואחרים מחליטים עבורו, והגדרת ההורים כאפוטרופוס להחליט. בגיל הזהב תיתכן שאלה דומה כשאינם שפויים בדעתם, אך כשהם עדיין בני דעת, מוקד השאלה הוא של מידת הצורך ורמת סיכון ביחס לאדם בצעירותו או באמצע חייו.

דיון בשאלות אלו כרוך בסיבת ההיתר לבצע ניתוחי פלסטי במצב המצוי, ובמיוחד בשאלה למה אין איסור חבלה. לסיכום נושא זה, עי' אנציקלופדיה הלכתית רפואית, ערך "נתוחים" – 2. ניתוחים מיוחדים/ ניתוח פלסט לנוי (כרך ה, עמ' 677).
לענין ניתוח פלסטי בכלל, אפשר גם להעזר בתשובתו של הרב דר. מרדכי הלפרין בפרוייקט השו"ת, #3896, ראי גם את המקורות שהובאו בסוף תשובה #6716 ובמאמרו "The Theological and Halakhic Legitimacy of Medical Therapy and Enhancement "בספר: Quality of Life in Jewish Bioethics (Lexington Books, ed. Noam J. Zohar) pp. 113-120 (2006)

מהמקורות הנוגעים לשאלה של קטינים ישירות:

א.      אנציקלופדיה הלכתית רפואית ערך "אנדרוגינוס" – ז. ניתוח פלסטי לתיקון האנדרוגינוס (ח"ב עמ' 253-4, ובהע' 176). דעות אתיות שונות ביחס לתיקון ניתוחי חיצוני שלא מתאים למצב הגנטי, אם ראוי שההורים יקבלו החלטה זו עם הרופא לטובת הילד או ימתינו עד שיגדל ויחליט בעצמו.

ב.       ציץ אליעזר, חלק י"ח סי' נא, בענין תינוק שנולד עם היפוספדיה שזקוק לניתוח לתיקון האבר בגיל שנתיים שלוש, ופשוט לו שעושים ודן רק לגבי הברית מילה. ודומה לזה באנציקלופדיה הלכתית רפואית, ערך "מילה" (כרך ד, עמ' 527-528, והע' 498 – מקורות בנושא).

ג.        ישנו גם פרוטוקול של וועדה בכנסת בנושא "טיפולים אסתטיים לקטינים – רישוי ופיקוח".

ד.       דיון לגבי סמכות הורית כהסכמה במאמר: "הסכמת חולה לטיפול רפואי", השופט אמנון כרמי, ספר אסיא ג', עמ' 295-325, 1982 (סימן 3)

ככלל, תלוי בהיתר הלכתי הניתוח כשלעצמו וטובת הילד.

בענין גיל הזהב, לא מצאתי כעת דיון ישירות לגבי ניתוח פלסטי. ככלל, הדבר תלוי בהיתר הלכתי לניתוח כשלעצמו, ואם האדם היה רוצה בכך אילו היה כשיר.

בהצלחה,

מאיר אורליאן

  
 

[print_link]

שאלות נוספות

ההבדל בין נידה וזבה

האם אני מבין נכון? ההבדל בין נידה לזבה, הוא רק בתאריכי הדימום, נידה רואה במחזוריות קבועה פחות או יותר, וזבה רואה שלא בזמן המתוכנן. אך

קרא עוד »