נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

ניתוחים פלסטיים והלכה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

15 בפברואר 2013

הרב המשיב: אחר

שאלה:

כבוד הרב שלום,
אני עושה עבודה לביה"ס בנושא ניתוחים פלסטים בעיני ההלכה. קראתי כמה תשובות בנושא, וממה שהבנתי יש הבדל בין היחס לניתוחים פלסטיים של גברים לבין היחס לניתוחים פלסטים של נשים. רציתי לדעת אם הבדל זה קיים גם במקרה של תאונת דרכים או אסון אחר, לא עלינו, כאשר מישהו ניזוק באופן ניכר ורוצה לעשת ניתוח כדי לא להראות כ"כ פגוע. אשמח מאוד אם תוכל לעזור לי.
תודה רבה!
א

תשובה:

שלום וברכה,

תחום הניתוחים הפלסטיים הוא מגוון, ואינו דומה ניתוח פלסטי אחד למשנהו. ישנם ניתוחים פלסטיים שנועדו לתיקון מום הגורם לבעיה תפקודית משמעותית, כגון בעיית תפקוד בגפיים או מום בולט בפנים. מצד שני ישנם ניתוחים פלסטיים שנועדו לתיקון פגמים קלים יותר, שאינם פוגעים בתפקוד האיבר אך גורמים עוגמת נפש למטופל שחש מכוער ופגום. בין לבין יש הרבה ניתוחים שבאים לתקן מצבי ביניים (מומים שהם לא מאד קלים ולא מאד חמורים).

מבחינה הלכתית קשה לתת תשובה כללית מדוייקת איזה ניתוח מותר ואיזה ניתוח אסור, ויש לדון בכל מקרה לגופו. הדבר תלוי באדם, במום ובגורמים נוספים, וכפי שכתבת יש גם הבדל בין גברים לנשים בעניין זה. עם זאת, נראה כי לרוב הפוסקים, ניתוח פלסטי שנועד לתיקון מום הגורם להפרעה תפקודית משמעותית, יהיה מותר גם לגברים. בכלל זה גם ניתוח לתיקון מום בולט בפנים הפוגע משמעותית במראהו (למשל מום שבגינו אדם יתקשה להתקבל למקום עבודה, להינשא וכד').

בברכה,
מאיר פרנקל

לעיון נוסף:
שו"ת מנחת שלמה תנינא ב-ג, סימן פ"ו
שו"ת יביע אומר, חלק ח', חו"מ, סימן יב
שו"ת משנה הלכות ח"ד, סימן רמז
וראו גם בשו"ת #3896

[print_link]

שאלות נוספות