נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

עבודה בבנק הדם

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום וברכה


אני אמור להתחיל לעבוד בבנק הדם באחד מבתי החולים בארץ. העבודה היא במשמרות ונדרש ממני לעשות משמרות גם בשבתות ובימים טובים. העבודה כוללת טיפול במנות דם (הכנתן לשימוש, מיון שלהן, העברתן למחלקות השונות בבית החולים וכדומה). מכיוון שטרם התחלתי לעבוד במקום אינני יודע מה מידת חילול השבת שנעשה שם, אך אני מניח שיש כזה. אני חושש בעיקר מדברים שנעשים מעבר למינימום הנדרש (למשל רישום דברים בדף או במחשב וכדומה).

שאלתי היא האם יש בעבודה כזאת משום פיקוח נפש והאם מותר לי לעבוד במקום בשבתות ובימים טובים (ייתכן שאם אסרב לכך לא אתקבל לעבודה)? (למקום העבודה אני יכול להגיע ברגל)


אודה לתשובה מהירה


תודה רבה ושנה טובה


משה

תשובה:

א. הטיפול במנות דם עבור חולים הנזקקים להן הינו טיפול בחולים שיש בהם סכנה.

ב. לגבי רישום בשבת, אם יש ספק ברמת הנחיצות של הטיפול – ניתן לבצע את הרישום ביד שמאל (לאדם ימני) (אחרי אימון בכתיבה כזו שיעשה ביום חול, כדי שהכתב יהיה קריא).

ג. הכלל החשוב לכל מי שעוסק בפיקוח נפש:

אם אדם חשב בטעות שפעולה מסוימת היא פיקוח נפש, אזי גם אם התברר לו אחר כך שטעה לחלוטין, הפעולה שנעשתה היתה בהיתר מוחלט, והיא נחשבת למצווה (ולא לעבירה בשוגג או באונס).

ראה מאמרי על דרכו של הגרש"ז אויערבאך ברפואה ופיקוח נפש, ספר אסיא ט' עמ' 195 – 239 בשער הראשון שם.

https://www.medethics.org.il/articles/ASSIA/ASSIA9/R0091195.asp

להדפסה

שאלות נוספות

חוק תרומת ביצית

נשאלתי האם בחוק תרומת ביצית מיהודיה, הצליחו לפתור את החשש של נישואי קרובים – לא של אחים ואחיות אלא של קורבה דרך חתנות. לדוגמא: אחות

קרא עוד »