נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

עבודה במעבדה (מיקרוביולוגיה) בשבת

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

14 בספטמבר 2012

הרב המשיב: אחר

שאלה:

שלום וברכה,
אני עובדת מעבדה. הייתי בריאיון עבודה במעבדה בקטריולוגית – עבודה במשמרות, בין השאר גם משמרות בשבת.
השאלה היא האם זה אפשרי.
אני לא צריכה ליסוע לשם (מרחק הליכה מהבית).
המעבדה פועלת במשמרת בוקר (עבודה רגילה) ומתכונת של מעבדה דחופה (16:00-23:00) וכן בשבת בבוקר (8:00-16:00).
אני לא ממש יודעת מה כוללת העבודה עצמה. אני מניחה שיש צורך לזה שהמעבדה תפעל בשבת כך שכן מדובר בעבודה דחופה, אבל היא לא עובדת בלילה= היא לא עד כדי כך דחופה. אני מתארת לעצמי שמדובר על תחזוק תרביות חיידקים בעיקר, ומתן תשובות אם יש תוצאות של תרביות קודמות, ומן הסתם גם קבלת דגימות חדשות.
הם רוצים תשובה לגבי האם אוכל לקחת משמרות בשבת. נראה לי שבלי זה הם לא יקבלו אותי.
תודה
(-)

תשובה:

תשובת הרב ד"ר מאיר פרנקל:

שלום וברכה,
לפי שאלתך אני מניח שאת מדברת על מעבדה בקטריולוגית של בית חולים כללי או שנותנת שירות לבית חולים כללי.
אסביר בקצרה את סדרי העבודה בבית חולים, הרלבנטיים לגבייך.
כשקיים חשד שלחולה באחת ממחלקות בית החולים (חדר מיון, טיפול נמרץ או כל מחלקה אחרת) יש זיהום חריף, נלקחות ממנו תרביות דם, שתן או כל תרבית אחרת (פצעים וכד'), ומתחילים או לא מתחילים טיפול אנטיביוטי כללי. התרביות האלה נשלחות למעבדה, בה מדגירים אותן כדי לקבל במהירות האפשרית תשובות מדוייקות לגבי סוג החיידק והאנטיביוטיקות אליהן הוא רגיש. הטיפול המדוייק בחולה תלוי באופן ישיר בתוצאות התרביות, ולכן המעבדות עובדות גם ביום חול וגם בשבת. חלק מתוצאות התרביות מתקבלות בשבת בבוקר, וכן יש צורך להדגיר תרביות חדשות בשבת כדי לקבל תשובה בהקדם האפשרי. הימנעות מעבודה בשבת תגרום לדחיית קבלת תוצאות התרבית ב-24 שעות, דבר שיכול לסכן חולים קשים.
צריך לציין עוד שחולים מאושפזים, בודאי המאושפזים בשל זיהום חריף, נחשבים כחולה שיש בו סכנה לענין שבת, עד שיוכח אחרת, וראי תשובתו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין בענין זה – #5800.

לא אאריך כאן בדינו של חולה שיש בו סכנה, אומר רק בקיצור שמותר לעשות עבורו כל מלאכה שמקדמת את הטיפול הרפואי בו, ומצווה לעשות זאת ע"י יהודי גם בשבת.
כלומר, באופן עקרוני עבודה עם תרביות עבור חולים מאושפזים היא מצווה ומותרת בשבת. עם זאת, צריך צריך להשתדל ולמעט באיסורים, אם אפשר לעשות מלאכות בשינוי וכד', ולצורך כך צריך ללמוד הלכות שבת הקשורות לעבודת המעבדה.
אבל, ההיתר לעבוד במעבדה כזו בשבת הוא רק עבור עבודות שהן חלק מהטיפול בחולה החריף המאושפז. כל עבודה אחרת אסור לבצע, כולל עיסוק בבדיקות שאינן דחופות, סידור המעבדה, עיסוק במחקר או הכנת חומרים לקראת השבוע הבא וכדומה. אם דורשםי ממת לעשות עבודה כזו עלייך לסרב ולהסביר את עושה הכל עבור חולה שיש בו סכנה אך עבודות אחרות לא.
לסיכום: חשוב שאדם שומר מצוות יעסוק במלאכה זו בשבת, ומותר לו לעשות זאת, אך יש לכך תנאים:
1.    יש להתנות מראש שבשבת את תעסקי אך ורק בתרביות החולים ובמתן תשובות לגבי בדיקות הקשורות לחולים המאושפזים. עלייך לעמוד על כך ללא מורא.
2.    יש לבקש לעבוד מספר פעמים ביום חול לפני שעובדים בשבת, כך שתצברי נסיון ותוכלי לברר עם רב לגבי המלאכות השונות האם הן מותרות, ומה הדרך הנכונה לעשותן.
3.    כמובן – לאחר שמכירים את המלאכות הנדרשות, יש ללמוד הלכות שבת בצורה טובה ולדעת מה לעשות ואיך.
נשמח לעזור ולענות לשאלות בהמשך דרכך.
הערה: א) ככונן עליה לוודא כל פעם שבאמת מדובר על מקרה דחוף של פוקוח נפש, ב) אסור לה לחזור הביתה ברכב אלא עם נהג גוי.

בהצלחה,
מאיר פרנקל

[print_link]

שאלות נוספות

עבודה בנושא המופיליה

שלום, אני עושה עבודה על המופיליה ורציתי לשאול כמה שאלות: "מה ההתפתחות הטכנולוגית של אבחון טרום השרשתי בנושא?" "מהי עמדת ההלכה בנושא?"ומהי עמדת ההלכה לגבי

קרא עוד »