נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

עבודה בשבת עם נכים פיזית ונפשית

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום אני עובדת עם נכים המוגבלים מבחינה פיזית ושיכלית ,התלויים ב100 % במטפלים בהם! במסגרת העבודה יש צורך להשאר שבתות דבר זה עלול להביא לחילול שבת במספר מובנים.

1) מקלחות -נחוצות!!! מאד מבחינה בריאותית והם מורגלים אליה גם מבחינה נפשית(ואין להתעלם מכך) מקלחת במים קרים או פושרים יכולה להביא לידי מחלה.יש דוד שמש אך הבנתי שיש בעיה עם הענין??? מקלחת ושמוש בספובון (הוא מטלית חד פעמית ,עם סבון.עשויה מאין חומר סופג מעט (לא בד) המקציפה ועוזרת רבות בשיפשוף הגוף .ההיגינה בלעדיה אינה זהה בכלל!(שכן ישנם מקומות שלא ניתן להגיע עליהם בלעדיה) האם מותר בשימוש? מישחות לאחר המיקלחת ,נחוצות למניעת סבל (גירויים) ,כן למניעת פצעי לחץ (בייבי פסטה), סביב לגסטרו… (צינור האכלה מהבטן),טחורים מה הדין ?

2) סיוע-המוגבלים אינם שומרים שבת ,שומעים בעיקר רדיו במהלך השבת (משאירים דולק). האם חלים עליהם כל איסורי שבת , האם אני כמטפלת אסור לי לעזור משום בחינה ?,במידה ויצא השקע מהחשמל אסור לי להזיזו ע"מ לאפשר למטופל להגיע אליו ושיחברו בעצמו?

3) מאכלים – ישנו משקה שאחת המטופלות צריכה לשתותו פעמים ביום! ע"מ להסדיר את יציאותיה(ללא משקה זה היא עלולה לפתח שוב עצירות כרונית -שהיתה לה בעבר ללא שתית המשקה,משקה זה גם גורם ליציאות להיות מימייות דבר המועיל רבות שכן יש לה טחורים גדולים וכואבים עד מאד! הכנת המשקה כרוכה:המסת אבקה במים רותחים /חמים והוספת מים צוננים/פושרים ע"מ שיהיה ניתן לשתות את המשקה. האם זאת בעיה להכין משקה זה בשבת? ריסוק תרופות – בכותש כדורים ע"מ להמיס ולתת דרך הגסטרו…(צינור האכלה דרך הבטן) אשמח לקבל תשובה בהקדם בתודה מראש

תשובה:

א. מותר להשתמש בשבת במים חמים מדוד שמש במצבים אותם את מתארת.

ב. לגבי השימוש בסבון – אין שום מניעה להשתמש בסבון נוזלי (כשהוא נרכש בכמויות סבירות – סבון נוזלי איננו יותר יקר מסבון נוקשה).

לגבי סמובון – אינני מכיר את "המטלית" כך שכדי לדעת אם יש בשימוש בה איסור סחיטה צריך להכיר קודם את המציאות.

האם תוכלי לפרט בדיוק ממה היא עשויה או עדיף לשלוח למכון בדואר דוגמית?

ג. משחות הנועדות למנוע פצעי לחץ מותרות לשימוש בשבת.

ד. לגבי הסיוע למוגבלים להפעיל רדיו בשבת, התשובה תלויה בשני פרמטרים עיקריים:

האחד: מידת ההשפעה ומידת הצורך הרפואי/שיקומי של המוגבלים להשתמש ברדיו בשבת.

השני: חומרת איסור הפעלת מכשירי חשמל בשבת שאינם כוללים נורת להט שהדלקתה כרוכה באיסור תורה של מבעיר.

לכן כדי לענות לשאלה כזו נכונה צריך לדעת פרטים נוספים.

להערכתי עדיף לברר סוגיא כזו בפניה אישית לרב פוסק ולא כשאלה כללית בדואר אלקטרוני.

ה. שאלת הכנת משקה החיוני לבריאות המטופל החולה. אין איסור לרסק תרופות שנעשו מאבקה שכבר נטחנה בעבר והודבקה עם עמילנים כמקובל, אם הריסוק נעשה עבור חולים כמו בדוגמא ששאלת.

לגבי הכנת המשקה – אם לא מדובר במים רותחים, ומדובר באבקה נמסה – אין בכך שום איסור.

במקרים אחרים הדין משתנה ממקרה למקרה ותלוי כמובן במצב הרפואי של המטופל. במקרים אלה ראוי לשאול שאלת חכם שתהיה מלווה בכל הפרטים הרפואיים.

[print_link]

שאלות נוספות