נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

צום ט' באב לקראת לידה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

12 ביולי 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,
תאריך הלידה המשוער שלי הוא י"ח אב. 9 ימים לאחר צום ט' באב.
שאלתי רב לגבי אם צריך לצום או לא והוא ענה לי לא לצום מכיון שכל יום שהעובר נשאר בבטן זה חשוב ושאסור שאני אגיע מיובשת ללידה.
אני מפחדת שזו תשובה מקלה מדיי.
הרופאה שלי אמרה בנחרצות שאסור לצום.
מה עליי לעשות?
תודה רבה

תשובה:

בחודש התשיעי את רשאית לצום בתשעה באב עד לרגע שבו תרגישי אפילו אחד מהדברים הבאים:
1. צירים כואבים;
2. ירידת מים;
3. דימום (אפילו דימום קל);
4. הרגשה רעה.
במקרה כזה עליך להתחיל לשתות נוזלים ללא הגבלה של שיעורים.

אך כדאי לדעת את פסיקת הגאון ר' צדקה חוצין המובאת בשו"ת יחווה דעת חלק א סימן מב [הובא לראשונה בקובץ בית הלל שנה ה' גליון א(יז) שבט תשס"ד עמ' כא]:
"והגאון רבי צדקה חוצין המחבר ספר צדקה ומשפט (ושימש אב בית הדין בבגדאד משנת תק"ג עד תקל"ג), תיקן בזמנו שמעוברות ומניקות לא יתענו בתשעה באב, וכדין שאר תעניות, מפני שראה שמרוב החום השורר שם, כמעט היו באות לידי סכנה. (וכמ"ש נכדו הרה"ג צדקה חוצין ז"ל בהקדמתו לשו"ת צדקה ומשפט). ולכן גם במקומות אלה אם המעוברת או המניקה יש להן חולי, אפילו אין בו סכנה, אין להן להתענות אף בתשעה באב. ונכון לעשות שאלת חכם בכל מקרה, כמאמר חז"ל (באבות פרק א'), עשה לך רב והסתלק מן הספק."

כך שלמעשה יש לדון בכל מקרה לגופו.

למעשה גם הנתונים הבסיסיים שלך, גם הפסיקה המקובלת, וגם שנהגת כהלכה ושאלת רב, שהורה לך לא לצום – דומני שהתשובה ההלכתית השנה היא ברורה: אסור לך לצום בתענית ט' באב. אמנם אינך חייבת לאכול, אך לשתות את חייבת ללא הגבלה, כולל משקאות מזינים, פרט כמובן ליין שאסור מטעמי אבלות.

[print_link]

שאלות נוספות

פעילות ספורט בשבת

שלוםלאחרונה, זיכני הקב"ה להחלים ממחלת הסרטן באמצעות ניתוח. אחת ההמלצות הרפואיות האונקולוגיות לפעילויות מנע, היא לעסוק בפעילות ספורטיבית. (פעילות נוספתלמשל  היא להרבות באכילת פירות וירקות

קרא עוד »