נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

צום יום הכיפורים (טרימסטר שלישי) עם קשיים גדולים בצומות וחולשה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

22 בספטמבר 2015

הרב המשיב: אחר

שאלה:

שלום רב!

1. אשתי נמצאת בשבוע 39 להריון. תאריך הלידה המשוער נופל בין יו"כ לסוכות. הריון חמישי. סה"כ תקין. אנמיה (הגיע ל-10.3. בבדיקות לפני 5 שבועות עלה לסביבות 10.9) – נוטלת כדורי ברזל לאורך כל ההריון ועוד לפני. נוטלת אלטרוקסין 50 מ"ג. ב-3 מתוך 4 לידות קודמות הקדימה מעט את התאריך המשוער (למעשה, כבר ילדה בשלב זה).
2. לאשתי קושי גדול מאוד מאוד עם צומות בכלל וגם כשלא הייתה בהריון – מתייבשת מהר, חווה סחרחורות, תשישות, בחילות עד כדי הקאות. גם ההתאוששות קשה – לוקח לה יממה לחזור לעצמה. בעבר התירו לה שתייה בשיעורים בצום ט' באב. בגלל הקושי לצום היא בד"כ מכינה עצמה כמה ימים לפני בשתייה מרובה, מנוחה אכילה נכונה וכו'.
3. בלידה הקודמת עברה חוויה ממש טראומטית – מייד במסוך ללידה היה חשש לאירוע מוחי – עברה CT ובדיקה נוירולוגית, ומאוחר יותר גם מעקב קרישיות – החשש הוסר אבל הטראומה נחקקה.
4. בהריון זה, מרגישה צירים והתכווצויות חזקות לאורך 4 השבועות האחרונים. בימים האחרונים מרגישה כל ערב שהלידה קרובה יותר ויותר.
5. היא מאוד מאוד חוששת מפני הצום ובעיקר חוששת להגיע ללידה כשהיא מותשת ובאפיסת כוחות בגלל הצום. ברור לה שהיא צריכה לשכב ולנוח כמה שיותר ולא ללכת לתפילות וכו' ולי ברור שאני צריך לעזור לה כמה שיותר, אפילו על חשבון התפילות.

השאלות הן:

א. האם לאור הרקע המפורט ניתן להקל איתה לפחות בשתייה בשיעורים?
ב. אם כן, ממתי? האם היא יכולה כבר מההתחלה או רק מנקודת זמן מאוחרת יותר – ואם זה המצב, האם אפשר לתאר לה בדיוק ממתי מותר יהיה לה לשתות? (אם אפשר גם לפרט את השיעורים – כמות/זמן – כי הבנו שגם בזה יש כמה דעות).
ג. מהי הנקודה שממנה היא תוכל לשתות רגיל וללא שיעורים?
ד. האם יש גם מקום להקל באכילה ואם כן, כיצד?

תשובה:

שלום רב
להלן תשובתו של הרב ד"ר מאיר פרנקל:

שלום וברכה, 
לאור כל הנתונים הרפואיים שפירטת, אסור לאשתך לצום צום מלא ביום הכפורים.
מומלץ:
1. שתיה מרובה במהלך היום שלפני הצום.
2. שתיה לשיעורין מתחילת זמן הצום. אפשר 40 מ"ל כל 5 דקות. בצורה כזו ניתן לתכנן את השתיה כך שתשתה לאורך היום כמות משמעותית של נוזלים, ולא תפחות מ 2.5 ליטר.
כמו כן אכילה לשיעורין – היא במנות של כ30 סמ"ק (כנפח קופסת גפרורים. לדוגמא "לחמית" היא בנפח של 22 סמ"ק), עם המתנות כנ"ל. אך אין צורך להמתין בין אכילה לשתיה
3. במידה ומתחילים כאבי בטן, כאבי ראש, צירים או חולשה משמעותית – עליה להתחיל לשתות כרגיל ללא שיעורין.
4. תוכן השתיה יכול להיות כל משקה – מים, מיץ וכו' – שתשתה מה שמרווה אותה ומחזק אותה.
5. כמובן – מנוחה, ושתקבל עזרה עם הילדים בבית  וכו'. לשכב כל היום לא מומלץ בהריון, אלא מנוחה ותנועה כפי צרכה.
גמר חתימה טובה

[print_link]

שאלות נוספות

חשיבות סקירת מערכות

שלום, הבנתי שהבדיקה של סקירת מערכות השניה היא החשובה, ואיני מעוניינת לעשות את הבדיקה של סקירת מערכות המוקדמת. האם בכך אני מסכנת את העובר?

קרא עוד »

הנקה ביום כיפור

שלום רב אני אמא לתינוק שיהיה ביום כיפור בן חמישה חודשים בע"ה. זהו ילדי הרביעי וכמו אחיו נולד לאחר הריון סכרתי. בני יונק הנקה מלאה

קרא עוד »