Pikuach nefesh for a non Jew

שתפו:

4 באוקטובר 2013

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

Kavod Harav
Is a Jew permitted to break Shabbat (pikuach nefesh) for a non Jew? Specifically:
1. A non-Jew is having a heart attack and needs help – his neighbours are not in the vacinity
2. I have looked in the kitzur shulchan aruch and the shulchan aruch but have not found an answer – perhaps I looked in the wrong place.Please give me chapter and verse
3. Is the answer min HaTorah or min Rabbanan?

Thank you
D

תשובה:

The great Poskim of this generatio n have already ruled to break Shabbat for saving the life of a non-Jew.
Rabbi Shlomo Zalman Auerbach ruled that this holds even if the doctor is alone with the patient. See Nishmat Avraham, Vol. I (Orach Chaim) section 330/8 (end of paragraph 1), Hebrew- new edition, 2007.

 

להדפסה

שאלות נוספות

המתת חסד במשפט עברי

בס"ד שלום, אני עושה עבודה במשפט עברי על השאלה-איך המשפט העברי מתייחס להמתת חסד? עליי למצוא מקורות לשאלה זו מן התלמוד הבבלי ושתי קודיפקציות. עפ"י

קרא עוד »

שימור דם טבורי בשבת

ברצוני לדעת את עמדת ההלכה בסוגיית שימור תאי גזע מדם טבורי בנושאי גניקולוגיה, פוריות ורפואה על פי ההלכה. במחקר הרפואי בשנים האחרונות גילו כי דם

קרא עוד »
Translate »

מה אתם מחפשים?