נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

שיקולים גנטיים לנישואין- תסמונת האיקס השביר

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

לרבני המכון

שלום וברכה,

בחורה אשר לאביה יש אח עם פיגור מסוג תסמונת האיקס השביר מעוניינת להנשא.

מה עליה לעשות? במלים אחרות השאלות הן:

1. האם יש סיכוי שתלד ילד עם תסמונת זו?

2. האם ניתן לשער את הסיכוי ללא בדיקה?

3. האם מומלץ להיבדק כתנאי לפני הנישואים?

4. האם מומלץ להיבדק בכל הריון בנפרד?

5. האם מותר להפסיק הריון במקרה שהעובר מתגלה כחולה (ממש) בתסמונת זו?

בברכה

תשובה:

א. שאלות 1, 2, ו- 4 הן שאלות רפואיות טהורות ולכן יש להפנותן לרופא גנטיקאי.

כמו כן ניתן לפנות למרכז דעת של יד שרה בשיתוף המכון הרפואי הדסה, באמצעות הטלפון: 02-6444500 או באמצעות האתר של המרכז:

http://www.yadsarah.org.il/daat

ב. רקע רפואי כללי כל מנגנון התורשה של תסמונת X השביר (מתוך אתר care-med clinic) :

המידע הגנטי של כל אדם נמצא בכל תאי הגוף והוא "ארוז" ב-46 "חבילות" הנקראות כרומוזומים (הגנים נישאים על גבי הכרומוזומים). מחצית מהכרומוזומים מקורם באם ומחציתם מקורם באב. שניים מבין הכרומוזומים הם מיוחדים בכך שהם נושאים, בין היתר, גם גנים הקובעים את מינו של האדם. כרומוזומים אלו מכונים X ו-Y. לאישה יש שני כרומוזומי X ולגבר יש כרומוזום X אחד וכרומוזום Y אחד. תסמונת כרומוזום ה-X השביר היא מהגורמים השכיחים ביותר לפיגור שכלי משפחתי. שמה של המחלה ניתן לה בגלל שינוי בצורת כרומוזום ה-XS בבדיקה מיקרוסקופית. מאפייני התסמונת הנם: פיגור שכלי, מראה פנים טיפוסי ואשכים גדולים אצל הבנים. במחקרים שונים נמצא כי אחת מכל 200 נשים נושאות את הפגם בצורה סמויה, אך למרות השכיחות הגבוהה של מצב הנשאות, שכיחות פיגור שכלי כתוצאה מהפגם היא כ-40001 בבנים ו- 80001 בבנות.

הגן הגורם למחלה נמצא על כרומוזום ה-X. בגן זה יש איזור בו קיים רצף בסיסים (CGG) שחוזר פעמים רבות. מספר החזרות של אותו רצף בסיסים (מקטע) ניתן למדידה כמותית. בהתאם למספר החזרות של המקטע בגן, ניתן לחלק את הואכלוסיה לשלושה תחומים:

התחום התקין- עד 54 חזרות.

תחום שבו הגן בלתי יציב (הנקרא גם פרהמוטציה)- 55-199 חזרות. מצב זה אינו גורם למחלה.

תחום המחלה (מוטציה מלאה)- מעל 200 חזרות. במצב זה 100% מהבנים, אך רק כ-50% מהבנות יסבלו מפיגור שכלי או ליקווי למידה.

על מנת שצאצא לאם הנושאת גן לא יציב יסבול מהתסמונת, אין די בכך שהאם הנשאית תעביר לעובר את כרומוזום ה-X המכיל את הפרהמוטציה, אלא חייב להתרחש גם תהליך הגדלה של הפגם בגן אל מעבר ל-200 חזרות. הגדלה שכזו מתרחשת רק כאשר כרומוזום ה-X שביר מועבר מהאם לצאצא (אך לא כשהוא מועבר מהאב) וככל שמספר החזרות אצל האם רב יותר, כך גדל הסיכון לצאצא חולה. לכן אנו ממליצים רק לנשים לבצע את הבדיקה. גבר הנושא גן לא יציב יעביר גן לא יציב לבנותיו, אך הוא אינו יכול להעביר לבניו את הפגם, מכיוון שהוא מוריש להם רק את כרומוזום ה- Y.

כאשר נמצא שלאשה גן לא יציב (פרהמוטציה) היא תזומן ליעוץ שבמהלכו יוצע לה לבצע אבחון טרום לידתי.

מספר החזרות ניתן למדידה אצל העובר בבדיקת מי שפיר או סיסי שיליה. בנוסף, כאשר יש חשד להגדלה משמעותית במספר החזרות, נבדק גם הגן עצמו, כדי לראות אם הוא במצב פעיל (תקין) או בלתי פעיל.

משך הבדיקה בדם האם הינו כ- 5 שבועות, בסיסי בשליה כ- 3-4 שבועות ובמי שפיר 7-8 שבועות. מסיבות טכניות ומכיוון שיש פגמים בגן שאינם ניתנים לזיהוי בשיטות המקובלות, אמינות הבדיקה היא 95%. אם ידוע על מקרה של פיגור שכלי, הפרעות למידה, אוטיזם או PDD במשפחה המורחבת, יש לידע את צוות המכון, לפני ביצוע הבדיקה.

ג. התשובה לשאלה 3 תלויה במידה רבה בנתונים שאמורים להתקבל ביעוץ הגנטי.

חשוב לזכור כי זו לא שאלה רפואית טהורה, אלא יש לה גם השלכות חברתיות לא פשוטות.

לכן כדאי לקבל קודם כל חוות דעת של היועץ הגנטי, ואז לפנות לרב מנוסה או לחזור אלינו ולשאול כאן עם נתוני הסיכויים והסיכונים.

ד. לגבי שאלה 5, הדבר שנוי במחלוקת בין גדולי הפוסקים ולכן יש לדון בכל מקרה לגופו, על ידי פניה באופן אישי לרב פוסק מובהק ולהציג בפניו את כל הנתונים הרפואיים והסטטיסטיים הנוגעים למקרה הנדון.

[print_link]

שאלות נוספות

הפלה בשבוע 32

אני נמצאת בשבוע 32 להריון, בשבוע 17 נמצא כי נדבקתי בוירוס cmv. בשבוע שעבר עשיתי דיקור מי שפיר מצא כי גם העובר נדבק בוירוס. הרופאים

קרא עוד »