נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

The use of the mirena according to Halacha

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

17 באוגוסט 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

The Schlessinger Institution
 
To Whom it May Concern
Hi, My name is S and I'm 38 years old and I'm from Cape Town, South Africa.  I've been given a Heter by the Av Beis Din of South Africa, Rabbi M Kurstag, to use the Mirena as a contraceptive method.  However Rabbi Kurstag suggested that I contact your institution to find out about spotting that may result in the use of the Mirena and whether this poses a Halachic problem with Nidah.  (Please can you be very specific)
Please can you also send me a telephone number in case I need to call you.
Please would someone be so kind as to let me have an answer as soon as possible.
 
Many thanks
Kind Regards

תשובה:

Please see my article on the levonorgestrel-releasing IUD (Mirena), ASSIA Book Vol. 10, pp. 248-260 (2007), Ch. 7 (p. 257):

ז. התקן תוך-רחמי פרוגסטוגני כאמצעי למניעת הריון.

במסגרת הדיון ראוי לבחון יעילות הת"ר פרוגסטוגני כאמצעי לטיפול בדמם וויסתי כבד וכאמצעי למניעת כריתות רחם או הרס רירית הרחם. אולם מאחר והתקן תוך-רחמי פרוגסטוגני משמש לא רק לטיפול בדמם ויסתי כבד אלא גם כאמצעי למניעת הריון שיש לו גם יתרונות וגם חסרונות משמעותיים, יש מקום להזכירם כאן כחלק מהשלמת התמונה על מנגנון הפעולה של ההתקן.

יתרונות ההתקן הם:

יעילות גבוהה.
הפיכות.
התקנה פשוטה במרפאה.
הקטנת כמות הדימום והעלאת רמת ההמוגלובין בדם.

חסרונות ההתקן הם:

פעולה חודרנית – החדרת ההתקן לרחם – חסרון הקיים בכל התקן תוך-רחמי.
ימים רבים של דימומים וכתמים ב- 3-4 החודשים הראשונים שלאחר ההתקנה – חסרון יחודי להתקן תוך-רחמי פרוגסטוגני. הנסיון מראה שבחודשים אלו, לפחות 25% מהנשים סובלות מדמום או הכתמה דמית ברוב ימי החודש[71].
בהתקן תוך-רחמי לא הורמונלי ניתן, בתנאים מסויימים, להתייחס לדימום כאל "דם מכה" הנובע מפציעת רירית הרחם על ידי ההתקן[72]. אך בהתקן תוך-רחמי  פרוגסטוגני לא נתן לתלות דימום זה כ"דם מכה", משום שלפחות חלק ניכר מהדימום נובע מהשפעות הורמונליות של ההתקן על רירית הרחם[73].

[print_link]

שאלות נוספות

נטילת תרופות

שלום וברכה. אני משמש בקודש בקהילה קטנה ורחוקה. לפני תשעה באב פנה אלי יהודי בן כ45- החולה במחלה נוירולגית אוטו-אימונית שאלתו היתה האם לקחת את

קרא עוד »