קדימויות בהשתלה
שלום רב! בימים אלו הנני שוקד על עבודת סמינריון בנושא השתלת איברים. ההתמקדות היא בשאלת קביעת תנאי עצם הזכאות להשתלה וכן בקביעת סדר המושתלים, מי
גיסי חולה סרטן שהתפשט במוקדים רבים בגוף בין היתר מח וריאות . תוחלת החיים הצפויה שלו בין 3 ל6 חדשים לפי אבחון עדכני. הוא כבר מבולבל עם תקופות קצרות של התמצאות ושיחה נורמלית.
אחותו שהיא רעייתי מוטרדת מאוד שלא ילך לבית עולמו בלי לומר וידוי .
היא אחות עם 40 שנות ניסיון ויש לה הרגשה חזקה שאחיה עלול למות בתקופה קרובה ושואלת האם אפשר ורצוי בזמן שהוא יחסית צלול לקרוא איתו את הוידוי . או שמא הדבר יתן לו הרגשה רעה שהנה מבקשים ממני לקרוא וידוי זה הסוף. החולה אינו שומר מצוות .
הוא יוצא תימן בנו של רב ומאז אישפוז התחיל לקרוא קצת בספר תהילים אחרי שנים רבות של נתק מוחלט מכל סממן יהודי . אחותו מצויה במצוקה נפשית שמקורו אך ורק בלראות את אחיה גוסס לנגד עיניה ברקע אחות נוספת נרצחה על ידי מחבל בפיגוע לפני 3 שנים .היא שומרת מצוות חוזרת בתשובה ולהערכתי הענין מטריד את מנוחתה וביקשה ממני לברר דעת הלכה בענין.
היתה לי הכרות עם הרב הלפרין בזמן לימודי באוניברסיטה לפני שנות דור ומיד חשבתי שהוא או רב אחר ממכון שלזינגר הוא הכתובת לשאלה כזו לסיכום האם עדיף להמתין לסמוך לפני פטירה לפני אמירת הוידוי שיש להניח הוא לא יהיה מודע מה שקורה איתו או עדיף שזה ייעשה בהקדם.
בספר אסיא ז (מכון שלזינגר, ירושלים תשנ"ד) עמ' 12-41 מוקדשים לנושא. מובאות שם דעות שונות, אך לדעתי, חוות דעתה של ד"ר בת-שבע הרשקוביץ (עמ' 40-41 שם) היא המתאימה לשאלתך.
בקצרה: "הגורם המתאים ביותר לקבוע אם, איך מתי לדבר עם החולה בנושא, הוא רופא המשפחה של החולה".
שלום רב! בימים אלו הנני שוקד על עבודת סמינריון בנושא השתלת איברים. ההתמקדות היא בשאלת קביעת תנאי עצם הזכאות להשתלה וכן בקביעת סדר המושתלים, מי
האם תוכל לישלוח דברים לאבא שלי לאיימיל שלו בבקשה כל מיני הלכות דיברי תורה אבא שלי אוהב את הדברים האלה אז האיימיל שלו הוא: תודה
שלום רב ברצוני לשאול האם מותר לקיים יחסים בזמן שתינוק קטן ישן בעריסה, באותו חדר שבו ההורים ישנים. ובמקרה שהתינוק ישן עם אימו כל הלילה
רציתי לשאול אם מותר להפסיק להניק או להפחית הנקות על מנת להכנס להריון נוסף. אני מניקה ילד בן שבעה וחצי חודשים שיונק מלא ואני לא