cpap (המשך #3724)

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב גבריאל טולדאנו

שאלה:

אני שוב שואל את אותה שאלה מכיון שהעתקתם את אותה תשובה בלי להתיחס לכל הפרמטרים, שעון שבת לא פותר הכל, אנא הפנו שאלה זאת לרב להתיחסות שחס ושלום לא תצא תקלה וחילול שבת על ידכם, להלן שוב פרטי השאלה :

מכשיר cpap שמזרים אויר בצורה קבועה למנוע תופעות של נחירות ודום נשימה בשינה,המופעל על ידי שעון שבת :

א. בזמו שאיפת אויר המסך מרצד,האם ניתן להגדיר את זה כדבר שאינו מתכון פסיק רישיה דלא ניחא ליה באיסור גרמא דרבנן ? האם יהא היתר להתיר את זה לחולה שאין בו סכנה (אם אפשר להגדירו כך,הרי דום נשימה זו תופעה מסוכנת שיכולה לגרום לנזקים ללב ולמח וללחץ דם גבוה וכו`)

ב. גם על הצד שהמכשיר אוגר נתונים או מבצע פונקציות אחרות שלא ניתן לדעת,אך אין שום אפשרות לצפות בנתונים,האם ניתן לסווג את זה לאותה הגדרה דלעיל ?

תודה

תשובה:

בנוגע לשאלתך: אנו מתייחסים לכל הפרמטרים ולכל סוגי המכשירים הקיימים, ובודאי שאדם הסובל מדום נשימה מוגדר כחולה שאב"ס, כי דבר שחסר לאדם להיותו שלם כיתר בני האדם נקרא חולה [צ"א חלק י"ג סי' מ"ה] ובפרט שכאן זה יכול להביא לידי חולי שיש בו סכנה כפי שפירטת בשאלתך.

השאלה מתחלקת לכמה נידונים:

א. הנוריות שנדלקות ונכבות בקצב הנשימות

ב. כתיבה על המסך בזמן שאיפת האויר, וכן אגירת נתונים.

ג. הפעלת המכשיר על ידי הצמדה לאף (בחלק מהמכשירים)

בנוגע לא', מכיון שהנוריות היום הן נורות LED אין בהן משום חשש הבערה דאורייתא, לפי פסקיו של הגרש"ז אויערבאך שהשימוש בחשמל אסור מן התורה רק משום הבערה.

בנוגע ל ב', יש כמה צדדים להתיר כפי שמצוין כבר בשאלה א', זה דבר שאינו מתכוון והוי פס"ר דלא ניחא ליה. הכתיבה על המסך היא רק דרבנן לדעת חלק מהפוסקים לפי שהכתב אינו מתקיים; הוי רק גרמא ובחולה שאין בו סכנה מותר שבות בשבת. כמו על ידי שינוי ובפרט שכאן יש ג' דרבנן. יעוין בשו"ע סי' שכח סעי' י"ז ובמשנ"ב ס"ק נ"ז.

ובנוגע לאגירת הנתונים יש עוד מקום להתיר משום שאין שום אפשרות צפיה בנתונים, לא נחשב כעושה מלאכה לפי שאין שום אפקט ותוצאה להמלאכה והאיסור בשבת מלאכת מחשבת.

בנוגע ל ג', יש מכשירים שהם פסיבים, מופעלים על ידי שעון שבת ונכבים על ידי שעון שבת ללא שום הפעלה של שאר הפונקציות בהצמדה לאף. במכשיר כזה ודאי שמותר לכתחילה להשתמש בשבת. על אף שהמכשיר מגיב לקצב הנשימות ומשנה את העוצמה בהתאם.

במכשיר שההפעלה נעשית על ידי הצמדה לאף, לפי פסק הגרש"ז ששימוש במכשיר חשמלי בשבת אסור רק משום הבערה, במכשיר כזה אין שום חשש הבערה ומותר להשתמש, אלא שלכתחילה יש להרכיב את המסכה על הפנים בשינוי.

לפי פסקו של החזו"א שיש בזה איסור בונה לכתחילה ראוי להמנע משימוש במכשיר כזה בשבת, ובמצב של סבל ושעת הדחק מותר על ידי שינוי – כגון שיניח את המכשיר על אפו בצורה שלא רגיל לשים כך בימי החול. ובודאי יש להקל להניח את המכשיר על ידי נכרי.

להדפסה

שאלות נוספות

כתיבה בשבת

שלום רב אני עובדת כאחות ומעצם עבודתי אצטרך לעבוד גם בשבתות. רצוני לשאול-אם אעבוד בביה"ח שאינו דתי ואין שם גוי של שבת, במחלקת אונקולוגית ילדים,

קרא עוד »

עיקור בעלי חיים

ראיתי שיש המתירים סירוס בע"ח על סמך דברי הרמ"א באבה"עז ה יד אך דבריהם אינם מוכרחים האם ניתן לסמוך על כך לגבי עיקור כלב זכר

קרא עוד »
Translate »

מה אתם מחפשים?