נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

טיפול בהורמוני גדילה (ללא ממצאים מובהקים של חוסר בהורמוני גדילה) – רפואית והלכתית

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

19 באוגוסט 2011

הרב המשיב: אחר

שאלה:

בס"ד
הבנות שלנו (12.5 ו 10.5) אמורות להתחיל טיפול בהורמוני גדילה בעקבות קומתן הנמוכה מאד יחסית לבנות גילן. גם אשתי נמוכה מאד(1.37) וכך אביה וסבתה. לא נמצאה בעיית "מחלת עצם" ולא של חוסר בהורמוני גדילה , ובכל זאת הרופאים אמרו שיש סיכוי כלשהו שטיפול בהורמוני גדילה יצליחו.
שאלותינו: 1. מה דעת התורה על טיפול כזה.
2. מה עושים עם הזריקות שצריכות להנתן כל יום, גם בשבת, הרי אין זה מצב של מחלה?
בברכה
יאיר

תשובה:

מצב גופני שמפריע בניהול חיים תקינים נחשבת בהלכה כמצב של "חולי" שאין בו סכנה, במיוחד בילדים. בכך, אם המצב הנמוך מאד משפיעה על המצב החברותי של הבנות וכדו', אין שום מניעה עקרונית לטיפול זה, ואף מומלץ הוא אם יש סיכוי שיועיל בהמשך בגיל השידוכים.
בענין שבת, יש לברר עם הרופא המטפל את הצורך בזריקה בשבת להצלחת הטיפול, והאם יש אפשרות לתת אותה בערב שבת ובמוצאי שבת. אם הזריקה נחוצה בשבת כחלק מהטיפול השוטף, הדבר מותר, כיון שהדבר מוגדר כ"חולי". לכן אין לחוש לא משום איסור רפואה בשבת (שו"ע שכח, יז; מ"ב שכח, א) ולא משום איסור פציעה (טיפת דימום), כיון שאינו פסיק רישיה וגם לא ניחא ליה, אך יש להכין את המזרק מבעוד יום (שמירת שבת כהלכתה לג, ז-ט).  
בברכה,
מאיר אורליאן

[print_link]

שאלות נוספות

תרומת כבד

שמעתי שניתן לתרום חלק מהכבד , כשהכבד ישלים את עצמו גם לתורם וגם לנתרם. האם זה כבר ישים היום? מה דעת ההלכה בנידון?

קרא עוד »

צליאק – כללים

שלום רב, לאחרונה אובחנתי כחולה צליאק. אני מניח שאין צורך לפרט בפניכם אודות המחלה אך רק אזכיר שחולי צליאק רגישים לגלוטן ואינם יכולים לאכול מוצרים

קרא עוד »

stem cell research

BS”D Rabbi Gluckowsky (Lubavitch) referred me to you. I am a woman seeking work in Administration. Hadassah Hospital was looking for someone to co-ordinate within

קרא עוד »