ברכת הגומל אחרי ניתוח מניעתי
שלום רב, ברצוני לדעת האם יש לברך הגומל אחרי ניתוח מניעתי. המקרה המדובר הוא ניתוח להוצאת השחלות, וניתוח שני (לא בוצע באותו הזמן) של כריתת
is a person allowed to turn a feeding machine on shabbat for a severely brain damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache?
also, with regards to working in a hospital in chutz laaretz where all the patients are non jews, what is the source allowing a jewish doctor who has to work on shabbos in this hospital- something about the way the non jews will treat us, if he doesnt?
1. a person is allowed to turn a feeding machine on Shabbat for a severely brain
damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache.
But wherever it is possible, those action should take place “Beshinuy”
2. It is permitted to treat a gentile on Shabbat.
See: Abraham S. Abraham, M.D., FRCP, Nishmat Avraham Volume IV Orach-Chaim, section 330, mark 2. (in Hebrew).
https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.OC.330.asp
שלום רב, ברצוני לדעת האם יש לברך הגומל אחרי ניתוח מניעתי. המקרה המדובר הוא ניתוח להוצאת השחלות, וניתוח שני (לא בוצע באותו הזמן) של כריתת
אחותי מעונינת ללמוד במכללת מירב בחיפה (שלוחה של קו"פח מכבי) עיסוי רפואי הכולל הרבה סוגי עיסויים כגון רקמות עמוקות ספורטאים פצועים וגם עיסויים רגילים פריצות
אשתי עברה ביום שני אחה"צ שאיבת ביציות והיה לה דימום קל שנפסק. היום יום רביעי אחה"צ היא ראתה על הנייר טואלט אחרי ניגוב, הפרשה עם
שלום! אני סטודנטית למדעים ואני עורכת עבודה בנושא עיקור וסירוס במסגרת הקורס "תורה ומדע". יש לי מס' שאלות: 1. האם יש הבדל בין הגדרת עיקור