מזון מרוכז (לסוכרתיים) גלוצרנה בפסח תשע"ד
אמי בת 94 (עד 120), סוכרתית סובלת מתת תזונה משתמשת במזון מרוכז ללא סוכר גלוצרנה. האם ניתן להשתמש בפסח? אם לא האם יש תכשיר דומה
is a person allowed to turn a feeding machine on shabbat for a severely brain damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache?
also, with regards to working in a hospital in chutz laaretz where all the patients are non jews, what is the source allowing a jewish doctor who has to work on shabbos in this hospital- something about the way the non jews will treat us, if he doesnt?
1. a person is allowed to turn a feeding machine on Shabbat for a severely brain
damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache.
But wherever it is possible, those action should take place “Beshinuy”
2. It is permitted to treat a gentile on Shabbat.
See: Abraham S. Abraham, M.D., FRCP, Nishmat Avraham Volume IV Orach-Chaim, section 330, mark 2. (in Hebrew).
https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.OC.330.asp
אמי בת 94 (עד 120), סוכרתית סובלת מתת תזונה משתמשת במזון מרוכז ללא סוכר גלוצרנה. האם ניתן להשתמש בפסח? אם לא האם יש תכשיר דומה
אודה לך אם תוכל לעזור לי. מכיוון שרופא המשפחה ייעץ לי לא לצום רק עקב ב. דם אחרונה (אשלגן גבוה, לא הייתה עד כה בעיה).
לפני שנה וחצי עברתי ניתוח של כריתת שחלה {הייתה לי ציסטה גדולה מאוד {30 ס"מ 3 ק"ג} שגרמה לנמק ולא היה אפשר להציל את השחלה
שלום,אני סטודנטית לסיעוד ולאחרונה התחלתי לעבוד בבבית החולים, אבל הבעיה שעבודה בשבתות (אחת לחודש בערך) היא חלק מחייב. אז הסבירו לי איך לעשות דברים בשינוי