המשך שאלה #5869: טיפול בחולים סופניים (עבודת אחות בהוספיס)
[המשך שאלה #5869]שלום רב. שאלה נוספת עלתה לי לאחר שקראתי את התשובה בעניין נסיעת האחות בשבת אל בית החולה המטופל בהוספיס בית .אני מבינה כי
is a person allowed to turn a feeding machine on shabbat for a severely brain damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache?
also, with regards to working in a hospital in chutz laaretz where all the patients are non jews, what is the source allowing a jewish doctor who has to work on shabbos in this hospital- something about the way the non jews will treat us, if he doesnt?
1. a person is allowed to turn a feeding machine on Shabbat for a severely brain
damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache.
But wherever it is possible, those action should take place “Beshinuy”
2. It is permitted to treat a gentile on Shabbat.
See: Abraham S. Abraham, M.D., FRCP, Nishmat Avraham Volume IV Orach-Chaim, section 330, mark 2. (in Hebrew).
https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.OC.330.asp
[המשך שאלה #5869]שלום רב. שאלה נוספת עלתה לי לאחר שקראתי את התשובה בעניין נסיעת האחות בשבת אל בית החולה המטופל בהוספיס בית .אני מבינה כי
הרב מרדכי הלפרין שליט"א, שלום וברכה!אודה לך מאוד אם תוכל להשיבני דבר באשר למילת בני שיחי'.בננו נולד לנו למז"ט ביום ראשון שעבר, א' בתמוז.הוא שוחרר
האם מותר לבצע בדיקת ביוץ ביתית בשבת ובחג או שיש עם זה בעיה? (מבחינת צובע וכד')
בנוגע לכדורי ADVIL LIQUI-GEL נרכשו בארה"ב ויוצרו ב ארה"ב האם ישנה בעית כשרות איתם?