האם דם מבדיקת היסטרוסקופיה אוסרת את האשה?
לכ' הרב מרדכי הלפרין,אני בת 63, במנופאוס מזה כ 10 שנים.אתמול עברתי בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית במשגב לדך אצל דר' פוס. הבדיקה בוצעה לאחר שינויים ברירית
is a person allowed to turn a feeding machine on shabbat for a severely brain damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache?
also, with regards to working in a hospital in chutz laaretz where all the patients are non jews, what is the source allowing a jewish doctor who has to work on shabbos in this hospital- something about the way the non jews will treat us, if he doesnt?
1. a person is allowed to turn a feeding machine on Shabbat for a severely brain
damaged child that is fed through their stomache, given that using a syringe will not be efficient enough and also will send the food too quickly into the stomache.
But wherever it is possible, those action should take place “Beshinuy”
2. It is permitted to treat a gentile on Shabbat.
See: Abraham S. Abraham, M.D., FRCP, Nishmat Avraham Volume IV Orach-Chaim, section 330, mark 2. (in Hebrew).
https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.OC.330.asp
לכ' הרב מרדכי הלפרין,אני בת 63, במנופאוס מזה כ 10 שנים.אתמול עברתי בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית במשגב לדך אצל דר' פוס. הבדיקה בוצעה לאחר שינויים ברירית
שלום וברכה, לפני כחודש ימים התקנתי התקן תוך רחמי מסוג מירנה. רקע הריוני שלי הוא 4 ניתוחים קיסרים. בעבר השתמשתי בגלולות מסוג יסמין והן גרמו
ילדתי לפני שבועיים בן נכון להיום הדימום פסק . האם עליי לעשות הפסק טהרה ולאחר מכן לטבול כרגיל? האם אין מספר ימים שעלי לחכות מבחינה