נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

אחריות על אשה סוכרתית שאיננה מקפידה על תזונה נאותה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

27 באוגוסט 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום!
חמותי חולת סכרת ואסור לה לאכול מתוקים. למרות זאת, היא אינה מקפידה על כך והיא אוכלת מתוקים ואינה מסרבת כשמציעים לה. היא אינה מודעת לחומרת מעשיה ומזלזלת במצבה וסומכת על התרופות שיאזנו אותה. כבר פעמיים היא נפלה בשל סחרחורת ושברה את ידה ואת הכתף שלה. כאשר היא מתארחת בביתי עם אורחים נוספים ויש כיבוד מתוק על השולחן היא לוקחת וטועמת. לעיתים אני מגישה עוגה לאורחים באופן אישי או מציעה גלידה ואני יודעת שאם אציע לה היא תיקח ותאכל ואני חוששת שאני שותפה לנזק בבריאותה. מצד אחד, לא נעים לי להציע לכולם ולא לה. מצד שני, אני יודעת שאסור לה לאכול מתוק ודבר זה עלול לפגוע בבריאותה. גם כשמדברים איתה על הנושא, היא אינה לוקחת זאת ברצינות ועושה כרצונה. מה צריך לעשות במצב כזה?
תודה מראש
מ

תשובה:

א.  כשחמותך מתארחת בביתך, רמת האחריות המוטלת עלייך גבוהה יותר מאשר במצבים בהם היא במקום אחר.
לכן את חייבת לוודא שהיא לא תינזק בגללך.
כלומר: או שבנוכחותה עלייך להמנע מהגשת מאכלים טעימים המזיקים לה, או שבכל הגשה כזו יהיו גם מאכלים טעימים המותרים לה, אשר יכולים להוות תחליף אמיתי לדברים המזיקים.
מובן שכדאי מאד לתאם את הדברים עם חמותך (אם היא כשירה מבחינה מנטלית) כדי למנוע אי-נעימויות מיותרות.
ב.  פרט לכך שאסור לך להיות זו המכשילה את חמותך במאכלים מזיקים, אין עלייך חובות נוספות, ובכל מקרה אסור לך לנסות לחנך את חמותך בהתנהלותה הכללית.
ג.  מדובר במצב מורכב ולא פשוט של יחסים משפחתיים, ולעיתים כדאי אף לפנות לייעוץ בתחום יחסי זוגיות ויחסי כלה-חמות כשלא ברור מה הכיוון הראוי (או אם לא ברורות ההנחיות לעיל).

[print_link]

שאלות נוספות