נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

בדיקת דם לצורך ניסוי פסיכולוגי

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

25 במאי 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רציתי לשאול האם מותר להוציא דם כחלק מניסוי (בתחום הפסיכולוגיה הפיזיולוגית) מטרת הניסוי היא לבדוק קשר בין חומר כלשהו בדם לרגש מסויים. הבדיקה לא טיפולית אלא ניסויית תחום המחקר הוא לא רפואה אלא פסיכולוגיה רציתי לשאול האם מותר מבחינה הלכתית לתרום את הדם שלי למדע כמו כן אשמח לקבל הפניות למקורות ספציפיים.
תודה רבה

תשובה:

במתן דם אין סכנת חיים. לכן יש לדון בשאלתך אך ורק מבחינת דיני חובל. כל פגיעה גופנית הגורמת להוצאת דם עלולה להיחשב כ"חבלה" מבחינה הלכתית ויש צורך להצדקתה.
אולם תנאי בסיסי להחשבת הפגיעה הגופנית כחבלה אסורה הוא שהחבלה נעשית דרך ריב או זלזול ("דרך ניציון" או "דרך ביזיון"), ומאחר וכאן מטרת נטילת הדם היא למטרות מחקר, אין כאן ריב או זלזול כך שאין כך איסור חובל.
מקורות:
א. ראי מאמרו של הרב שבתי רפפורט, Sale of Organs From Living Donor for Transplant Motivation and Decision Making, באתר HODS.
ב.  מאמרו של הרב ד"ר מיכאל ויגודה תרומת איברים מן החי והמסחר בהם , ספר אסיא י, עמ' 59-78 (2007), אסיא עא-עב, עמ' 5-24 (2003).
ג. ראי עוד בשו"ת #2602 (סעיף 2)

[print_link]

שאלות נוספות

תענית ט"ב

Post Content שלום וברכה חמתי כבת 81 נוטלת כדורים פעמיים ביום: לאיזון לחץ דם גבוהה, נגד כולסטרול, מדלל דם, משתן, עברה ניתוח להסרת גידול מהשד

קרא עוד »

פדיון לאחר הפלה

האם כל אישה שעוברת הפלה אינה יכולה לערוך פדיון? מה לגבי הריונות בו לא ראו שק הריון או לא הופיע עובר כלל? שבוע 7-9 !

קרא עוד »