נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

בדיקת זרע לקראת טיפול בוריקוצלה (צינתורניתוח)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

26 בנובמבר 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רב!
אני בחור דתי בן 21. מאז שאני זוכר את עצמי שמתי לב שיש לי וריקוצלה (לפחות מגיל 15), ורק בגיל 19 פניתי לרופאים ואכן איתרו לי בעית וריקוצלה בינונית-קשה (נכון לפני שנה ו-3 חודשים. ייתכן שהשתנה מאז) באשך השמאלי. הממצאים שנה שעברה הצביעו על כך שיש לי הרחבה של הורידים באשך השמאלי עד 0.4 ס"מ, היפוך זרימה בזמן ולסלבה באשך השמאלי, נפח האשך השמאלי הוא 9.5 סמ"ק, ונפח האשך הימני הוא 10.1.
מבידקה שעשיתי בחודשיים האחרונים עלה שאשך השמאלי מעט קטן מהימני, וריקוצלה ניכר משמאל וורידים ברוחב עד כ-5.5 מ"מ. כמו"כ, כמות הטסטוסטרון היא 356 (כשהגבולות הן 245-910), וה-FSH הוא 5.02 (כשהגבולות הן 0.7-11.1).
הייתי אצל רופאים המנתחים בשיטת "קשירה עליונה" והם קבעו נחרצות לנתח במיידי. כמו"כ הייתי במרפאת "גת-גורן" אשר פיתחו את שיטת הצינתור, והם קבעו שבהיעדר בדיקת זרע, כדאי לנתח כרגע על מנת שהמצב לא יידרדר עוד יותר. (אני דיי החלטתי בעז"ה שאלך בשיטת הצנתור משום שעפ"י המופיע בתקשורת לשיטה זו יש אחוזי הצלחה גבוהים יותר)
יצויין כי אני מתכנן בעז"ה להתחתן בעוד כשנה וחצי-שנתיים (עוד לא התחלתי לצאת. ואני לא כ"כ מעוניין בעז"ה להתחתן בשנה הקרובה-אני מרגיש עוד קטן ולא בשל).
רציתי לשאול האם לדעתכם אכן יש לנתח במיידי (כמובן שבשיטת הצינתור), והאם יש לעשות בדיקת זרע (כמובן שלשתי השיטות, בידקת הזרע תועיל, אמנם שתי השיטות רואות לנתח אותי בנסיבות הנוכחיות כנראה משום שעל סמך הדברים שבידם כרגע, המצב לא נראה מאיר פנים. מנגד, אם אעשה הבדיקה אזי ייתכן כי אהיה חייב לדווח על כך לבת הזוג. נטיית ליבי אומרת שלנתח במיידי בשיטת הצינתור וללא בדיקת זרע). מה דעתכם?

תשובה:

לפני מתן תשובה נדגיש כי אין אנו נוהגים לתת יעוץ רפואי אישי באמצעות תקשורת  מסוג זה, עקב הסכנות לטעויות העלולות לגרום נזק, והיכולות להיגרם בין השאר עקב היעדר פרטים והיכרות עם הנדון.
את הדברים הבאים יש לראות, איפוא, כמתן ידע כללי, ולא כהמלצה רפואית אישית:
א.
ראשית
יש לשאול עד כמה בדיקת הזרע באמת חשובה מבחינה רפואית. ראה מאמרם של ד"ר אלחנן בראון וד"ר דוד ויס, השפעת דליות האשך (Varicocele) בגיל הבגרות על פוריות עתידית – בעיה סבוכה ובלתי פתורה, אסיא סז-סח, עמ' 23-34 (בהוצאת מכון שלזינגר, ירושלים, 2001).
שנית: לגבי הסוגיא ההלכתית בהנחה שהבדיקה אכן חיונית, ראה מאמרו של הרב דייכובסקי, פוריות ותפקוד זוגי – עילה לגט וטיפולים לפני נישואין – שו"ת, שם עמ' 13-22, בעמ' 13-16.
אך חלק מההיתרים שם שנויים במחלוקת, ראה: מה שכתב הרב הלפרין בספר הכינוס הבינלאומי לאתיקה רפואה והלכה במאמרו אי פוריות הגבר וליקויי זיקפה – רקע רפואי והבטים הלכתיים, עמ' 131-140, בעמ' 135-136, ובאסיא נז-נח עמ' 221-216 – הקפאת זרע לשם קיום מצוות פרו ורבו, הרב משה ביתן והרב מרדכי הלפרין, ובנשמת אברהם כרך ג', אבן העזר סי' כג' ס"ק א-ב.
שלישית: יש לזכור כי רוב האנשים עם וריקוצלה הם פוריים (אם כי אחוז הסובלים מוריקוצלה בקרב גברים לא פוריים הוא גדול יותר מאחוז הוריקוצלה בין הגברים הפוריים). והערכת הרופאים כיום היא שוריקוצלה גורמת לירידה הדרגתית בפוריות.
לכן: מצד אחד חשוב לשנות תוכניות ולהתחתן בהקדם משיקולים רפואיים.
מצד שני לא תמיד מומלץ לבצע בדיקות שכן נתאר לעצמנו שהבדיקות יראו שיש בעיית פוריות חלקית, ותוצאה כזו יתכן ותהיה חובה למסור לבת הזוג המיועדת.
מצב כזה יכול לפעמים למנוע או לעכב מאוד את אפשרות הבחור להתחתן בעתיד. בעוד שאם היה פועל לפי ההמלצה למעלה, מתחתן בהקדם תוך ידיעה שרוב סיכוייו להיות פורה, מצבו המשפחתי היה טוב יותר מכל הבחינות.
לסיכום: לבחור עם וריקוצלה, ההמלצה הרפואית המועדפת היא לשנות תוכניות (זה די קשה, אך אפשרי), להחליט על נישואין בגיל צעיר יותר ממה שתתכנן קודם לכן ולהינשא בהקדם. סיכוייו להיות אבא תוך זמן קצר הם גבוהים, וזה המצב ברוב המקרים.
לעומת זאת אם יהיו קשיים בכניסה להריון יומלץ אז לבצע את הבדיקות הנחוצות, ואז הטיפול אם יהיה בו צורך.
בהליך זה הסיכויים להיות הורה הם הגבוהים ביותר ע"פ הידע הרפואי.
ב.
צריך להביא בחשבון כי עצם קיום הבדיקה בזמן רווקות עלול להקטין את הסיכויים להינשא.
מצב זה תומך גם הוא בהמלצה הרפואית לשנות תוכניות ולהתחתן בגיל צעיר ככל שניתן.

אם נשארו דברים לא ברורים, אתה רשאי להתקשר אלי טלפונית במס׳ 260-2349־052 בשעות הערב (22:00-23:00).

[print_link]

שאלות נוספות