נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

ג'ל לשימוש אינטימי

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

האם מותר להשתמש בג'ל לשימוש אינטימי K-Y בשבת?

תשובה:

אין להשתמש בשבת ב- KY Gelly כאשר מורחים אותו על אחד האיברים.

אבל במקום הצורך מותר להניח אותו בלא מריחה במקום הנדרש.

ראה שמירת שבת כהילכתה (מהדורת תשל"ט) פרק לג, סי' יג, בהערה נח, ובמקורות המובאים שם.

יש להוסיף נתון נוסף, שבניגוד למשחה המוזכרת בגמרא במסכת שבת דף קמו, ב, המוגדרת ברש"י שם כשמן עב (צמיג), ב-KY Gelly אין שמן והוא מבוסס בעיקר על מים ועל צלולוז.

המרכיבים של KY Gelly הם:

Chlorhexidine Gluconate, Glucono Delta Lactone, Glycerin, Hydroxyethylcellulose, Methylparaben, Purified Water, Sodium Hydroxid

לכן דבר שלא היה בימי חז"ל בשעת הגזירה, ולא נכלל בגזירת רב שאסר משחה בשבת, יתכן והוא לא כלול בכלל הגזירה גם אם טעם לגזירה קיים.

על כל פנים נמוק זה מחייב עיון נוסף והוא מוזכר פה אך ורק כבסיס לדיון הלכתי נוסף.

______________________________________________________________

הרב טולדאנו גבריאל מוסיף:

השולחן ערוך בסימן שי"ד פסק- אסור ליתן שעוה או שמן עב בנקב החבית לסותמו מפני שהוא ממרח, וכמבואר בגמרא מסכת שבת דף קמ"ו שגזרו שמן אטו שעוה משום ששמן זה דבר שלא עומד לקיום, על כל פנים נאסר מדרבנן משום ממרח.

ובשולחן ערוך סימן שט"ז סעיף י"א פוסק- לא ישפשף ברגליו רוק על גב קרקע משום משווה גומות ויעוין במשנה ברורה שכתב- ומשום מירוח גופא ליכא למיסר דלא שייך מירוח אלא כשממרח איזה דבר על גבי חבירו שיתמרח, אבל כאן רוצה שיהיה נבלע.

ולפי זה בנידון דידן יש מקום לאסור מריחת ג'ל, דכאן אין כוונת המורח שיבלע. אדרבה מעונין שהג'ל ישאר כדי למנוע חיכוך. ואפילו שלא עומד לקיום על כל פנים אסור מדרבנן כמבואר לעיל.

אלא שיעוין בסימן שכ"א סעיף י"ט ברמ"א שפסק- ומותר להחליק האוכל ולא הוי בזה משום ממחק הואיל ואפשר לאכול בלא זה. ומכל מקום המחמיר תבוא עליו הברכה.

ויעוין בביאור הלכה שהביא בשם הסמ"ק וזה לשונו- מותר למרח התפוחים המבושלות שבתוך הפשטידא כיון שאינו עושה אלא כדי לשימם במקום שאינו שם [עד כאן לשונו]. בביאור הלכה הוסיף, כל שאין כוונתו בהמירוח לעצם המירוח רק למלא במקום הריקן. שהרי מבואר שאם אין כוונתו ששטח הפנים יהיה חלק וישר אלא לשים ואפילו שהוי פסיק רישא (ואף במילתא דרבנן אסור) על כל פנים באוכל שאפשר לאכול בלי זה מותר לכתחילה.

יוצא שאם אין כוונתו להחליק שיהיה חלק מותר באוכל, ולפי זה בנידון דידן יש מקום להתיר לפי שבמריחת הג'ל אין לנו שום עניין להחליק שיהיה חלק וישר אלא רק כדי למנוע חיכוך. על כל פנים כיוון שהוי פסיק רישא בהחלקה אסור אלא אם כן ימרח הג'ל בלי להחליק כלל כגון שיניח את הג'ל בלי מריחה במקום הנדרש.

[print_link]

שאלות נוספות

צום ט' באב בהריון

יש לי שאלה לגבי חובת הצום – אני בשבועות הראשונים להריוני – טרם ביקרתי אצל הרופא. יש לי בבית 3 ילדים קטנים (מתחת גיל 6)

קרא עוד »