נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

גיור לאחר ניתוח לשינוי מין

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

9 בדצמבר 2016

הרב המשיב: אחר

שאלה:

גבר עבר נתוח רדיקלי לשינוי מין, והיום הוא אשה לכל דבר.כיום רוצה להתגייר, האם יקיים מצוות מעשיות (תפילין,ציצית) כמו גבר או כמו אשה ?

תשובה:

תשובת הרב מאיר אורליאן:

בשאלה זו יש להתייחס לשני נושאים: א. הגדרת המין של גבר שעבר ניתוח להפיכת מין. ב. גירות של מי שעבר ניתוח להפיכת מין.

נציין שנושאים אלו כבר נידונו באנציקלופדיה הלכתית רפואית של פרופ' אברהם שטיינברג (הוצאת מכון שלזינגר, ירושלים תשס"ו) בערך "ניתוחים" כרך ה, עמ'  684-688.

א. הגדרת המין: מדברי הציץ אליעזר (ח"י סי' כה פכ"ו אות ו) משמע שנוטה שגדרו הוא כפי מצבו הנוכחי. אולם יש לציין שדבריו שם הם בעיקר במי שהפך באופן טבעי מנקבה לזכר או להיפך, ומזה השליך על ניתוח להפיכת מין. ונראה לשיטתו (חי"א סי' עח) בתינוק שמבחינה חיצונית נראה כנקבה, אך מבחינה כרומוזומלית היה זכר וגם נמצא בו אשך בשפה, שהצורה החיצונית היא הקובעת.

אולם יש לחלק, שבמצב שאדם הפך מין באופן טבעי התברר שזו זהותו האמיתית וכן י"ל במי שמטבעו נראה כנקבה.
משא"כ כשהיה על ידי ניתוח. בנוסף, בחלק י' לא דן שם בשאלה למעשה, אלא בחקירה הלכתית הנוגע לשאלה של זהות מי ששתלו לו לב, משא"כ במקרה זה שאין משתילים אברי נקיבה אמיתיים, אלא עושים כירורגיה פלאסטית בגוף הזכר.

בשאלה נוספת (חלק כ"ב סי' ב) נשאל למעשה ע"ע הגר"מ מרדכי אליהו זצ"ל על גבר שנהפך לגמרי לאשה ומסיק שיש לתת לו גדר של אנדרוגינוס (או טומטום).

אולם, דעת רובם ככולם של האחרונים שאין שינוי בדינו ההלכתי במי שעבר ניתוח להפיכת מין, עיי"ש באנצ' הלכתית רפואית במקורות בהע' 87.
מבאן שמבחינה הלכתית שינוי מין כירורגי איננו שינוי מין הלכתי.

לכן, למעשה נראה שחובה הלכתית עליו להניח תפילין וכדו' כדין זכר.

ב. באנצ' הלכתית רפואית הביא משו"ת כמראה הבזק (ממכון ארץ חמדה) ח"ה סי' פז שאשה גויה שעברה ניתוח לשינוי המין לזכר אין לקבלה לגירות ונראה דה"ה לגבר שהפך מינו לאשה לפי הטעמים המבוארים שם.

[print_link]

שאלות נוספות

7855

שלום כבוד הרב, הנני אשה נשואה בת 37, אמא ל-4 ילדים. לפני שנה נולדו לי תאומות אחרי תקופת הריון קשה ושמירה לאורך כל תקופת ההריון.

קרא עוד »