נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

המשך לשאלה 207

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום,

הליתיום אינו משפיע על רמת נוזלי הגוף אלא רמת נוזלי הגוף משפיעה על ריכוזו (בזמן הטיפול צריך גם להיזהר שלא לשתות יותר מדי נוזלים).

הבעיה היא השפעת הצום על רמת הנוזלים בגוף.

ליתיום מופרש ע"י הכליות כמו מרבית המינרלים שבגופנו, ולכן כשמאזן הנוזלים מופר בשעת צוםאין סילוק של הליתיום מהגוף כמו ביום רגיל וכך ריכוזו בגוף עולה.

כאשר ריכוז הליתיום בגוף עולה ואין סילוקו דרך השתן (ייצור שתן מועט בזמן צום) עלולה להיווצר הרעלת ליתיום שסימניה הראשונים והמיידים הם בלבול ורעד בכל איברי הגוף שהדרך המיידית לטפל בהם היא לשתות הרבה כדי לשטוף את הליתיום. מצ"ב בסוף דברי קישורים המסבירים בפרוט את השפעת הליתיום בריכוז גבוה מדי.

כדי שהליתיום ישפיע יש לשמור על ריכוז מסויים בגוף (דבר שלוקח מספר ימים להגיע אליו וגם אז בצורה הדרגתית מאוד). הורדה תגרום לבפסקת השפעתו תוך זמן קצר וגם היא לוקחת מספר ימים (במקרה הנתון בין שבוע לשבועיים) ואז שוב יש צורך בתקופה זהה להעלותו לרמה המתאימה כך שיש תקופה ארוכה ללא שהחומר משפיע.

מטרת הליתיום במקרה זה היא לייצב דכאון עמוק שעמיד לתרופות (מכל הסוגים) כאשר הייצוב הוא ע"י "סיוע" לשתי תרופות נוספות- MAO Inhibitor (הנלקחת במינון המקסימלי שלה) ואלטרוקסין. כך שהחשש הוא להתדרדרות נוספת במצב גם שעוד בימים אלו יש העלאה במינון הליתיום כדי שישפיע יותר ממה שהוא משפיע היום.

בתודה,

קישורים המסבירים על הליתיום ועל השפעות הלוואי שלו:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/uspdi/202330.html#SXX19http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/uspdi/202330.html

hthttp://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/medmaster/a681039.html#side-effects

תשובה:

מותר לשתות את כמות הנוזלים הדרושה, אך לשיעורין. [פרטים על דרך שתיה פחות מכשיעור – לברר עם הרב המקומי.]

[print_link]

שאלות נוספות

פונדקאות לפי ההלכה

שלום רב, לאחר נסיונות כושלים רבים במשך שנים להכנס להריון המליצו לנו הרופאים להשתמש בפונדקאות. קבלנו אישור מהוועדה. ברצוני לדעת מה דעתה של ההלכה לגבי

קרא עוד »