נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

הפסקת הצום לאחר הקאה

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

12 באוקטובר 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום עליכם
אני מכהן כרב הקהילה שסביב אחד מבתי הכנסת בגילה. ונפשי לשאול הגיעה.
לפני שנים רבות שמעתי מרופא אחד, שהקאות בצום מחיבות הפסקת הצום, והדבר מעיד על ירידת סוכר, ולכן יש לאכול מתוק. בזמנו, כשאחד המתפללים חש בחילה חזקה, נתנו לו סוכר, והוא הקיא מיד. איני יודע אם אותו רופא דיבר על הצומות הקלים, או אף על החמורים. האם הדבר נכון? כלומר האם במקרה של בחילה או הקאה יש להפסיק את הצום, הן בצומות הקלים והן בחמורים, או שאין בכך כלום, ואם כן, במה להפסיק? האם יש הבדל בין מי שקבוע כך, או שרק בצום זה הקיא? כמדומני שאין צריך לשאול על מקרה של התעלפות, שיש להפסיק את הצום, ואם אכן כן, במה להפסיקו?
מקרה נוסף היה בבחורה שחשה ברע בצומות, בקביעות, עד כדי כך שבמוצאי הצום אינה מסוגלת לשוברו. האם הדבר מעיד על בעיה פנימית?
אשמח מאד על קבלת תשובתכם, ושכמ"ה.

תשובה:

א.  לא כל הקאה בצום מעידה על ירידה של רמת הסוכר. ולכן יש לקבל חוו"ד רפואית ספציפית לכל מקרה.
ב. המקרה של הבחורה יכול להעיד על התיבשות קשה מחמת הצום, מצב שאיננו מאפשר אח"כ שתיה או אכילה. בכל מקרה כזה ראוי להפנותה לרופא משפחה לבירור.
ג.  כדאי שתעיין גם בספר "ראש בשמים" של הרב אשר שקאני על הלכות יום הכיפורים הכולל הרבה מאד אינפורמציה רפואית בנוסף לפירוט הלכתי נרחב. ניתן לפנות למחבר בטלפון: 0527167277
לגבי התעלפות:
אדם שהתעלף ואין רופא בסביבתו, משמעות הדבר שאנו לא יודעים מה סיבת ההתעלפות. (גם אם יש רופא לא תמיד יודעים, אך בדרך כלל חלק מהאפשרויות נשללות על ידו). לכן לא נשללת האפשרות שגורם ההתעלפות הוא כזה המחייב מתן נוזלים. למשל אירוע לבבי. לכן רצוי להציע למתעלף שהתעורר שתיה של נוזלים ממותקים כמו מיץ ענבים, ואם אין מיץ בנמצא, גם מים עשויים להועיל. מבחינה רפואית אפשר להציע למתעורר את השתיה במנות של 40 סמ"ק בהמתנה של שתי דקות בין מנה למנה. אחרי שתיה של כרבע ליטר, אפשר להפסיק זמנית ולחפש רופא.

[print_link]

שאלות נוספות

אלטרוקסין בשבת

שלום לכבוד הרב. בעקבות ניתוח לכריתת בלוטת התריס אני צריך להתחיל ליטול אלטרוקסין באופן יום יומי. שאלתי: מה ההנהגה הראויה לגבי שבת? ליטול רגיל? (בבוקר

קרא עוד »