נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

כרטיס אדי

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

.

שלום, אני בחורה בת19 ורוצה לחתום על כרטיס אדי לתרומת איברים. אני רואה בזה חשיבות נעלה מאוד להציל חיי אדם, כאשר אולי אגיע למצב שבו ח"ו אפגע בגופי..שאלתי היא האם מותר לחתום על כרטיס זה, משום שיש אפשרות ואפילו גדולה שאבריי יצילו גויים וערבים המחבלים בעמינו. ואין לי אפשרות להחליט למי אתרום..אשמח לתשובה מהירה תודה.

תשובה:

עקרונות ההלכה בנוגע לתרומת איברים מובאים להלן:

1. קיים איסור לקחת איברים מחולה שטרם נקבע מותו באופן מוסמך על פי ההלכה. כי אסור להרוג אפילו את מי שנוטה למות, וגם אם מדובר בהריגה לצורך הצלת אחר.

2. להסכים לתרום איברים לאחר המוות שיקבע באופן מוסמך – יש משום מצווה חשובה של הצלת נפשות.

3. מהו המוות שנקבע באופן מוסמך – יש על כך כמה דעות שפירוטן חורג ממסגרת זו. ראה בין היתר:

אסיא נ"ג נ"ד 5-16 (קביעת רגע המוות – סקירת עמדות / פרופ' אברהם שטינברג)

ספר אסיא ו' 27-40 (השתלת לב בישראל – החלטת מועצת הרבנות הראשית מקורות והערות להחלטה / ועדת ההשתלות; הרב מרדכי הלפרין; הסתדרות רפואית "הדסה"; פרופ' חיים סומר; פרופ' אברהם ס. אברהם)

4. כדאי לעיין גם באסופת מאמרים לקראת הכינוס הבינלאומי הראשון לרפואה אתיקה והלכה, בשער השני "השתלת איברים" עמ' 63-173.

(הספר בהוצאת מכון שלזינגר, 1993)

5 ריכוז רחב של מאמרים ופסקים בנוגע לקביעת מוות מופיע גם בספר "קביעת רגע המוות" (מכון שלזינגר, 2006). את הספר ניתן לרכוש באופן מקוון באתר מכון שלזינגר.

6. מידע נוסף על תרומת והשתלת איברים ניתן למצוא באתר מכון שלזינגר , תחת הקטגוריה של מאמרים, ושם השתלת איברים.

7. כיום ניתן לסמן על כרטיס ההצטרפות ולהתנות את התרומה באישור של איש דת מטעם המשפחה. במערכת מסודרת אין לחשוש שהאברים ינטלו בניגוד לתנאי החתימה על הכרטיס.

במקומות בהם המערכת אינה מסודרת יש בסיס לחשש.

8. אם החלטת לחתום על כרטיס אדי, מן הראוי שתציין כי בחרת באפשרות של: "בתנאי שאיש דת לפי בחירת המשפחה יאשר את התרומה לאחר מותי". בחירה זו גם מסומנת ב * על כרטיס התורם.

9. למרות האמור, יש רבנים מגדולי הפוסקים שלא מתירים חתימה על כרטיס אדי אפילו אם היא מותנית "באישור איש דת לפי בחירת המשפחה", בעיקר אם מדובר במשפחה שאין לה קשר קבוע עם רבנים ואנשי הלכה, כך שהסעיף הזה עלול להיות לא רלוונטי.

[print_link]

שאלות נוספות

התקן ללא הורמונים

לאחר תקופה ארוכה של שימוש באמצעי מניעה הורמונליים (גלולות ,מדבקות,נובורינג) עם תופעות לוואי קשות. הומלץ ע"י הרופאה לעבור להתקן ללא הורמונים. האם יש בעיה הלכתית?

קרא עוד »

איסוף דם טבורי בשבת

אנחנו בסוף חודש תשיעי ומתעניינים באיסוף הדם הטבורי לאחר הלידה. האם, אם וכאשר הלידה תהיה בשבת, מותר להודיע, בשבת, לחברת האיסוף לבוא ולקחת את הדם?

קרא עוד »