נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

כשרות 'פטריה טיבטית' – קפיר

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

13 ביולי 2012

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

שלום רב, הייתי שמחה לברר בנוגע לכשרות פטריות יוגי טיבטיות. מדובר בפטירה שפותחה בטיבט וחיה בחלב. הטענה היא שלפטריה יש יכולות רפוי טבעיות והייתי רוצה לנסות אותה. הפטרייה חיה בתוך חלב. מכניסים את הפטרייה לכלי מזכוכית המכיל חלב ומניחים בחוץ למשך כ 20 שעות. לאחר מכן מסנינם את התכולה לכוס ומקבלים יוגורט ("קפיר") ומשתמשים בפטריה שוב.
לאחר זמן מסוים היא גדלה, מתחלקת וניתן למסור חצי ממנה לבן אדם אחר לשימושו. האם ידוע אם הפטריה הזו כשרה? בנוסף, אי אפשר לקנות את הפטריה, אלא ניתן לקבל אותה ממישהו שכבר השתמש בה (והיא גדלה והתחלקה). האם ישנה איזושהי בעיה אם מקבלים את הפטריה מאדם חילוני שלא בהכרח שומר כשרות?
בעיקרון התהליך צריך להתבצע בכלי זכוכית והוא מערב חלב בלבד,
האם יש בעיה לספרדים?
תודה רבה!

תשובה:

ה'פטריה' עצמה (תערובת של חיידקים ושמרים במטריצה של פוליסכרידים) היא סוג של מזון הגדל על מצע, ולכן אין בו בעיות כשרות, פרט אולי לפסח.
אך השאלה נוגעת לחומרים הנוספים (כמו כשרות החלב המקורי וההחמצות שנעשו לאחר מכן) ולתהליך שהפטריה עוברת, בישול וכדומה, כך שיש צורך לברר על כשרות חומרי המזון הנוספים ועל כשרות הכלים בהם התקיים התהליך.
אין לנו פרטים נוספים. ראו עיון נוסף בשאלה זו על ידי הרב יוסי שטיינברגר בבית ההוראה המרכזי שעל יד מכון ירושלים לדיינות.

[print_link]

שאלות נוספות

עבודת סטאז'ר בשבת

אני סטאז'רית לרפואה ורציתי לדעת במסגרת עבודתי לגבי תורנות בשבת- מה מותר/אסור לי לעשות מבחינת כתיבה/הדפסה של קבלות/שיחרורים של חולים וכן מבחינת הגעה לבי"ח כשהמרחק

קרא עוד »