נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

ממצאי המדע לעומת פסק חז"ל (דם מן האב)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

בספר "שורת הדין – מאמרים ופסקים" (שזה בעצם פסקי דין ומאמרים של דיינים היושבים על מדין בבתי הדין של ישראל), בחלק ה' עמ' ע' והלאה, מובא מאמר של הרב דוד לבנון שהוא דיין ביה"ד אשקלון בנושא 'בדיקת רקמות להכרת אבהות' שם הוא דן כאשר יש סתירה ממצאי המדע לבין דברי חז"ל, וז"ל: הקביעה "שהאם מזרעת את האודם" אינה סותרת את העובדה שיש בו רקמות גם מהאב. ולהלכה נראה, שהרבה פוסקים נוטים לקבל את ממצאי המדע שהדם בא גם מהאב, אפילו אם זה סותר את פשטות דברי חז"ל. עכ"ל. ע"ש.

ולעומת זאת הראשל"צ הגר"ע יוסף שליט"א בספרו 'הליכות עולם' חלק ד' עמ' יט' חולק על טענה זאת ומביא את דברי הרב יצחק למפרונטי, וז"ל: " אין לנו לשנות בדינים המיוסדים ע"פ קבלת רבותינו הקדושים, ואין לנו לזוז ממה שפסקו לנו הפוסקים ע"פ התלמוד שלנו ואפילו כל רוחות המחקר שבעולם באות ונושבות בו אין מזיזות אותנו מקבלתינו, כי רוח ה' דיבר בם ומילתו על לשונם. הילכך הדין דין אמת ויציב ונכון וקיים, ואין לשנותו כלל ועיקר מחמת תואנות החקירות החדשות מקרוב באו". עכ"ל. ע"ש.

וכן ראיתי פעם באחד מתשובותיו של הגר"ש משאש זצ"ל שכתב להדיא דברים דומים לדבריו של הגר"ע יוסף שליט"א.

ואוסיף עוד דבר שלעניות דעתי במגזרים מסוימים בציבור היהודי החרד לדבר ה' להגיד שאנו נוטים לקבל את דברי מדע נגד דברי חז"ל (ח"ו) הם בגדר כפירה מסוימת.


אודה לך אם תוכל לחוות את דעתך בנושא…

תשובה:

ראה מאמרי 'מדע ורפואה בתלמוד – קבלה או אקטואליה?' (אסיא עא-עב, עמ' 90-102)

כדאי לשים לב שגם הגרש"ז אויערבאך שהובא במאמרי סבר שכוונת חז"ל באודם ולובן" אינה כפשוטם של מילים.

כדאי לדעת גם שדברי הר"י למפרונטי הוא שאין לשנות דין האמור בחז"ל, אך הוא לא קובע שאין לסור מהסבר מדעי המוזכר בחז"ל. הבדל זה חשוב מאד בהבנת סוגייתנו.

על כל פנים במאמר הנ"ל תמצא אירגון של שיטות שונות בעצם הסוגיא שהעלית.

[print_link]

שאלות נוספות