נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

פליטת פקק הרחם

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

21 ביוני 2013

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

בנשמת אברהם כתב:
פליטת פקק הרחם (כפתור). שעות או ימים לפני התחלת תהליך הלידה נפלט "פקק הרחם" שבדרך כלל מעורב עם קצת דם. אם הוא כריר בלבד ואין בו דם לכאורה אין שאלה של פתיחת הקבר, אבל מה הדין אם הוא מוצק כגוש ואפילו אין בו דם? כותב השבט הלוי 18: פקק הרחם שיוצא לפני הלידה, יש לחוש עליו משום פתיחת הקבר, ויעשה שאילת חכם, עכ"ל. ואמר לי מו"ר הגרי"י נויבירט שליט"א שהיא טמאה אפילו אם לא היה דם בפקק. וכן אמר לי הגרי"ש אלישיב שליט"א שאם הפקק הוא כגוש היא טמאה אפילו ללא ראית דם משום פתיחת הקבר.
אך  הרב בן שלמה באורות הטהרה טען שפקק הרחם זה הוא חיצוני ביחס לדמי לידה וביחס לפתיחת הקבר.
אמרתי זאת לכמה ת"ח וענו לי שחוששים שמא התערב מדמי הלידה, אבל הוסיפו שהם ישמחו לראות מידע רפואי בנושא.
תוכל להפנות אותי למידע רפואי שמברר, מהיכן הגוש או הדם שהאישה רואה בפליטת פקק הרחם?
כמו כן אשמח לדעת מה שמעת בנושא מפוסקי הדור? (הרב בן שלמה כותב שהרב אליהו התיר, אבל בהערות לד"ט השלם כתוב שהחמיר)
תודה רבה

תשובה:

א.  טרם מצאתי חומר מקצועי שמיוחד לנושא ההלכתי של הפקק הרירי.

ב.
  כידוע יש מחלוקת בין ר' יהודה וחכמים אם יש פתיחת הקבר בלא דם או לא. לענ"ד המחלוקת קשורה בטיעון של הרב בן שלמה. לדעת חכמים, על אף שכל פתיחת קבר אמורה להיות כרוכה בדימום קל עקב מחיקת הצואר, דימום כזה כשלעצמו איננו אוסר, ולכן חכמים לא חוששים לו כשהדימום לא נמצא. (לשיטה זו, אם יש דימום אנו אוסרים מספק שמא מקורו בתוך הרחם)

לעומת זאת לדעת ר' יהודה, דימום זה נחשב כדימום אוסר על אף שמקורו בהתקצרות הצואר, שכן הוא מוגדר כחלק מהדימומים הקשורים בלידה (איתערותא דלידה בלשון החזון אי"ש).
מאחר והלכה כר' יהודה, לא ניתן להקל ביציאה ודאית של הפקק הרירי.

[print_link]

שאלות נוספות

שיבוט

שלום! אנו עושות עבודה במדעים ונושא שלה היא שיבוט בבני אדם מבחינה דתית האם זה טוב או לא?איזה יתרונות יש בכך ואיזה חסרונות? בתודה מראש

קרא עוד »

הפלות במגזר החרדי

שלום, שמי דנה והנאי תלמידת י"ב. אני במגמת תקשורת, ובכיתה י"ב יש מה שנקרא "פרוייקט גמר" . בפרויקט כל תלמיד לוקח על עצמו נושא שמעניין

קרא עוד »