נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

צום ט' באב בהריון (שבוע 36)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

לכבוד הרב דוקטור מרדכי הלפרין,


ראיתי את הנחיותיך הכלליות לגבי צום ט' באב למעוברות, שאשה בריאה בהריון ללא סיכון תתחיל את הצום כרגיל. רציתי לשאול האם הנחיות אלו בתוקף לכל שלבי ההריון, ובמיוחד במקרה שלנו, שמדובר בשבוע 36.


תודה רבה!

_________________________________

שלום לכבוד הרב.

התשובות:

1. מדובר בלידה שניה, לאחר שהלידה הראשונה התחילה בירידת מים באמצע השבוע ה- 39, אך באופן כללי התנהלה באופן תקין.

2. אנו גרים במעלה אדומים ואמורים ללדת בירושלים. בתקוה בשערי צדק, שמרוחק כ- 40 דקות נסיעה. אבל ישנו גם הדסה הר הצופים, במרחק 15 דקות נסיעה.

שבוע טוב ותודה!

תשובה:

כמה הבהרות נחוצות:

1. האם מדובר בלידה ראשונה או בלידה חוזרת?

2. באיזה יישוב אתם גרים, באיזה בי"ח אמורה להיות הלידה?

3. מה זמן הנסיעה הרגיל מביתכם לבית החולים?

_____________________________________________

בעקבות ההבהרות:

א. אם ההריון הנוכחי נחשב כהריון בסיכון, למשל עקב דימומים שאירעו במהלכו, אז אסור לחלוטין לצום בט' באב. אם מדובר בהריון רגיל ללא סיכונים מיוחדים, אזי עד תחילת שבוע 37 הכלל הוא שאת רשאית להתחיל את הצום עד לרגע בו תרגישי אחד מהדברים הבאים:

1. צירים כואבים;

2. ירידת מים;

3. דימום (אפילו דימום קל);

4. הרגשה רעה.

במקרה כזה עליך להתחיל לשתות נוזלים ללא הגבלה של שיעורים.

ב. כמו כן כדאי לדעת את פסיקת הגאון ר' צדקה חוצין המובאת בשו"ת יחווה דעת חלק א סימן מב [הובא לראשונה בקובץ בית הלל שנה ה' גליון א(יז) שבט תשס"ד עמ' כא]:

"והגאון רבי צדקה חוצין המחבר ספר צדקה ומשפט (ושימש אב בית הדין בבגדאד משנת תק"ג עד תקל"ג), תיקן בזמנו שמעוברות ומניקות לא יתענו בתשעה באב, וכדין שאר תעניות, מפני שראה שמרוב החום השורר שם, כמעט היו באות לידי סכנה. (וכמ"ש נכדו הרה"ג צדקה חוצין ז"ל בהקדמתו לשו"ת צדקה ומשפט). ולכן גם במקומות אלה אם המעוברת או המניקה יש להן חולי, אפילו אין בו סכנה, אין להן להתענות אף בתשעה באב. ונכון לעשות שאלת חכם בכל מקרה, כמאמר חז"ל (באבות פרק א'), עשה לך רב והסתלק מן הספק."

ג. מתחילת החודש התשיעי (שבוע 37), הצום עלול לזרז את הלידה, ומשום כך יש חשיבות רבה למהירות ההגעה לבית החולים, כדי למנוע מצב של לידה מהירה במצב של התייבשות.

ראי במאמרי על דרכו של רש"ז אויערבאך בהלכות רפואה ופקוח נפש, ספר אסיא ט עמ' 195-239, בשער החמישי שם. במצב כזה יש צורך להתייעץ גם עם רופא וגם עם מורה הוראה.

[print_link]

שאלות נוספות

בירור סדרי טהרה

שלום רב! אני נשואה טרייה , וכל נושא הטהרה עדיין מבולבל אצלי לגבי הפסק טהרה ספירה וכולי, הייתי רוצה לדעת אחת ולתמיד איך סופרים? זאת

קרא עוד »