נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

צום יום כיפור בהריון

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

3 בספטמבר 2010

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

בס"ד
אני אהיה בעזרת ה' בשבוע 40 בצום יום הכיפורים , תאריך הלידה המשוער הוא יום לאחר הצום. זהו הריון ראשון, סה"כ תקין ברוך ה' ( מדי פעם יש לי דופק מהיר וקושי בנשימה ונאמר לי שמדובר בדבר שכיח ובדיקת א.ק.ג. גם תקינה). בתקווה בעזר ה' ללדת לפני יום כיפור, אך רציתי לשאול את עמדתכם בנושא צום בכיפור, בעיקר עקב כך שהרופא ביוזמתו טען שאם אגיע לכיפור בשום פנים ואופן לא לצום, הוא טען שזהו פיקוח נפש ומהווה סכנת חיים חס ושלום לעובר כיוון שזהו "סטרס" רציני עבורו, ראוי לציין שדבריו עוררו בי חרדות רבות. ורציתי את עמדתכם בנושא, האם צריך לצום או לא? או לשתות באופן כלשהו? כיוון שלא הייתי רוצה לעשות עבירה חס ושלום!

בתודה מראש

תשובה:

א.  אין שום מחקר המהווה מקור לכך שצום עלול להזיק לעובר רגיל בחודש התשיעי. מאידך להגיע ללידה במצב של התייבשות פירושו להגדיל את הסכנה הנובעת מאיבוד דם המצוי בזמן הלידה.

ב.  עצם הצום בחודש התשיעי יכול לזרז את הלידה, תופעה הנקראת "אפקט יום כיפור" בספרות הרפואית העולמית.

ג.  לכן מותר לך לצום כמו כל אישה בהריון (ראי שו"ת #5221) אך ברגע בו מתחילים צירים כואבים, או דימום  אפילו קל, עלייך להפסיק את הצום ולשתות נוזלים (לא רק מים) ללא שיעורים וללא הגבלה, כדי לא להגיע ללידה במצב של התיבשות. כך הורה הגרש"ז אויערבאך הלכה למעשה.

ד.  אם יש חשש אמיתי שלא תזכרי את החובה לשתות עם תחילת הצירים, אזי עדיף להתחיל לשתות לשיעורין כבר מהבוקר של יום הכיפורים. שתיה לשיעורין במצבך פירושה שתיה של 40 סמ"ק נוזלים בהפרשים של 5 דקות לפחות בין מנה למנה.

[print_link]

שאלות נוספות

שאיבת חלב אם בשבת וחג

שלום מכובדי ! אשתי ילדה לפני כחודשיים בשעטו"מ. מידי יום היא שואבת חלב ע"י משאבת חלב חשמלית, בכדי להאכיל את התינוקת בשעות שאיננה בבית. בשבתות

קרא עוד »

דימום מסרזט

שלום האם דימום הנובע מנטילת גלולת סארזט בזמן הנקה מטמא? ומצריך טבילה והפסקת 7 נקיים? ומה קורה אם זה מגיע לימים קצרים אך תכופים? תודה

קרא עוד »