נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

צום למניקה שבוע 10

שתפו:

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: הרב ד"ר מרדכי הלפרין

שאלה:

הנדון: מניעת התייבשות ליונקת ומניקה ביוה"כ

שלום וברכה.

בתי בת 10 שבועות וב"ה ניזונה מהנקה בלבד. תפוקת החלב שלי תלויה ישירות בנוזלים ובמזון שאני צורכת (בכל הנקה אני מקפידה לשתות 500 עד 750 מ"ל ולא אין לי מספיק חלב).

כשהנקתי את בני שאלתי שאלת רב בקשר לצום יום הכפורים. הרב הורה לי לשתות בשיעורים (אם זכרוני איננו מטעה אותי מדובר היה ב 10 או 15 מ"ל מידי כרבע שעה) שהיתי בחדר ממוזג, אכלתי ושתיתי היטב לפני הצום והקפדתי לשתות את השיעורים בתזמונם הקבוע אלא שבמשך הלילה לא הצלחתי להקפיד על התדירות. כבר במשך הלילה חלבי התמעט מאוד וניכר היה שבני רעב ובבקר כבר כמעט שלא היה לי חלב וראשו של בני היה שקוע. כשניכר היה שהוא מיובש שתיתי וכשאני חשתי מסוחררת גם אכלתי אך לקח מספר שעות עד שזרם החלב התחדש במידה מספקת.

אינני רוצה לחזור על החוויה הקשה של התייבשות עתה עם בתי וחשוב לי להזין אותה בהנקה בלבד ולהמנע מתמ"ל. כיצד עלי לנהוג ביוה"כ הבעל"ט?

תודה. כתיבה וחתימה טובה.


תשובה:

מי שמניקה הנקה מלאה (התינוקת איננה מקבלת שום תוספת מזון) עליה לשתות ביום הכיפורים לשיעורין, אלא אם כן היא בטוחה מנסיון קודם שהצום אינו ממעיט את כמות החלב שלה. כך פסק הג"ר שלמה זלמן אוירבאך זצ"ל.

שתיה לשיעורים לגבייך היא שתיה של 40 מ"ל (ולא 10 -15) כל 9 דקות (ולא רבע שעה).

בצורה כזו ניתן לשתות במהלך היום יותר מ 3 ליטר אם יש צורך בכך כדי למנוע הפחתה בכמות החלב.

מדובר כאן על שתיה של נוזלים מזינים (מיצים, בירה שחורה וכד') ןלא רק על מים.

הכמות הנדרשת לשתיה תלויה בטמפרטורה שתהיה ביום הכיפורים ובהמצאות או אי המצאות של מזגן בבית המינקת.

הכמות נעה בד"כ בין ליטר וחצי לשלושה ליטרים של נוזלים במהלך הצום.

להדפסה

שאלות נוספות

המתת חסד

שלום הרב במסגרת הלימודים שלי אני אמור לעשות עבודה בנושא "המתת חסד" הייתי רוצה לדעת צדדים הלכתיים בנושא זה בנוסף הייתי רוצה לשאול את הרב

קרא עוד »

לימוד רפואה לנשים

בס"ד חשון התשס"ז שלום לכבוד הרב! שאלתי לא קשורה במישרין לנושא של רפוא והלכה, אך אשמח אם הרב ימצא זמן להתפנות אליה. אני בחורה דתית

קרא עוד »