נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

קבורת רקמות לאחר ניתוח

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

23 באוקטובר 2018

הרב המשיב: ופוסק האג"מ 8 שאם נחתך מאדם בשר' מותר לעשות בו נסיונות ובלבד שיקבור מה שנשאר. ועיין שם 9 שאברים שיש בהם בשר וגידים ועצמות, אף אברים קטנים ואף כשחסר מעט מהעצם, צריכים קבורה, אך לא המעיים או כליות או טחול ולא שפיר ושליא כשליכא עדיין צורת ולד, עכ"ד. וכן פוסק הציץ אליעזר 10 שמותר ליהנות מאבר הפורש מן החי ומותר לרופאים להתלמד עליו דרכי רפואה אך לא להשליכו לאחר מיכן בבזיון אלא להצניעו או לקוברו. וכ"כ גם הגשר החיים 11 שאין איסור הנאה באבר מן החי."

להלן קישור למקור דרך אתר מכון שלזינגר: https://www.medethics.org.il/articles/NA/NishmatAvraham.YD.362.asp



וכן בכרך ה', יורה דעה, סי' שסט ס"ק א:

"(א) לאבר מן החי. בניתוחים אורתופדיים קורה שמוציאים חלקי עצמות מהחולה, למשל כשמרכיבים לו אבר מלאכותי (פרותיזה) במקום. ניתן לשמור עצם זו ב"בנק" ולהשתמש בה לאחר מכן עבור חולה אחר הזקוק לה.

שאלה:

בניתוחים כאשר מסירים רקמות, מה קורה להן אח"כ? האם הן נקברות? האם ההלכה מחייבת קבורתן? מי עוקב אחר העניין? בנוסף, כאשר נשלחות רקמות לבדיקות מעבדה, כולל דם לבדיקת דם – האם גם רקמות אלה חייבות להקבר לאחר הבדיקה? מי דואג לכך?

תשובה:

להלן דברי הנשמת אברהם (כרך ב' יורה דעה, סי' שסב ס"ק א) בנושא:

"(א) ולא קברו בקרקע. כותב הפ"ת 1 בשם השו"ת שבות יעקב סי' קא: שנשאל אחד שנולד לו מכה ברגלו והוצרך לחתוך לו רגלו אי מחוייב לקבור אותו אבר או לא, והשיב דאף דבש"ס כתובות כ ע"ב משמע דיש לקברו, י"ל אין זה מצד החיוב לקבור. ומי שחושש לעצמו משום סכנה (כך חש השואל), אפשר דאינו מחייב לקבור, מ"מ צריך ליתנו בחדר אחד שלא יכנסו שם הכהנים כי אבר מן החי מטמא, ועיין להלן סי' שסט.

וכ"כ בשו"ת מהרי"ל דיסקין 2 וז"ל: בהל' קבורה סי' שעד משמע דבאבר אחד לא שייך קבורה, ומ"מ משמע פ"ב דכתובות כ ע"ב דאף לאבר מן החי היו נוהגין לקבור, ועיין רש"י משמע רק משום טומאה, ונ"ל דעכ"פ אינו אסור בהנאה דאל"כ היה צריך לקבור וכו', אך ודאי דאין זה מ"ע מה"ת דקבורה וכו' עכ"ל. וכ"כ הנו"ב 3 דבאבר מן החי אין מצוה של קבורה ומה שקוברים האברים הוא רק כדי להציל מן הטומאה. וכ"כ השו"ת מלמד להועיל 4, הכל בו על אבלות 5, הגשר החיים 6 והשו"ת יביע אומר 7.

[print_link]

שאלות נוספות

תרומת זרע לרווקה

בס"ד לכבוד הרב שלום אבקש לדעת בדבר תרומת זרע מיהודי לבחורה רווקה ( מעל 42) , אציין רק שלעניות דעתי מדובר בפיקוח נפש לגבי אותה

קרא עוד »

עקרות הלכתית

שלום רב. אני נשואה ויש לי שני ילדים. כחצי שנה שאני מנסה להיכנס להיריון, אך מסתבר שיום הטבילה מתרחש כ- 4 ימים אחרי הביוץ. יש

קרא עוד »