נגישות

מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי ההלכה

קושי בצומות ארוכים

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

8 באוגוסט 2014

הרב המשיב: אחר

שאלה:

שלום וברכה
יש לי שאלה בנושא צומות ארוכים: יוה"כ וט' באב
כבר כמה שנים ( כ-10) יש לי קושי בצומות אלו.
בשעות הצהריים יש לי כאב ראש חזקים ובלתי נסבלים
לאחר מכן בחילות והקאות.
ניסיתי לפתור את הבעיה ע"י לקיחת כדור לכאבי הראש – אך ללא הועיל עדיין הראש כואב ואני מקיאה.
אני נכנסת ללחץ רב לפני הצומות הארוכים בגלל כאבי הראש החזקים מאוד.
כיצד עליי לנהוג?

תשובה:

לצערנו השאלה הגיעה לאחר סיום העבודה לקראת הצום.
להלן תשובת הרב אשר שקאני:
בתחילה חשוב להדגיש שצום לא אמור להיות קל, שהרי מטרת הצום היא לעורר אותנו לחזור בתשובה, לחשוב על תיקון המעשים ולא על קושי הצום, וכפי שאמרו חז"ל שלא נאמר באנשי נינוה, וירא אלקים את שקם ואת תעניתם אלא וירא האלקים את מעשיהם כי שבו מדרכם הרעה.
אכן אדם החולה אפילו חולי שאין בו סכנה פטור מלצום, וכמו שפסק השלחן ערוך (סימן תקנד סעיף ו) חולה שהוא צריך לאכול, אין צריך אומד אלא מאכילין אותו מיד, דבמקום חולי לא גזרו רבנן.
וכתב הגר"מ פיינשטיין בשו"ת אגרות משה ח"ד (ס"ס קיד), דמי שהוא חלוש בטבעו יותר משאר בני אדם, ומצטער בתעניתו, נחשב כחולה, ופטור מלהתענות. ע"ש. ובדומה לזה כתב בשו"ת ויקרא יהושע (דף כא ע"ד).
לפיכך צום בתשעה באב שאת סובלת מכאבי ראש והקאות, אין לך חובה לצום, אך ביום הכיפורים שהיתר האכילה הוא אך ורק במקום חשש סכנה, במקרה שלך אין היתר לאכול או לשתות, כל עוד רופא לא קובע שהצום מסכן אותך.
מכל מקום על ידי אכילה ושתיה בצורה טובה ואולי לקיחה של טבליות המקילות על הצום והתנהגות נכונה בצום אולי תוכלי לצום באופן יותר טוב, ועל כל פנים טוב להתייעץ עם הרופאה המטפלת בך גם בעניין זה.
בברכה
אשר שקאני

[print_link]

שאלות נוספות

בנושא תזונה נכונה

בס"ד שלום כבוד הרב ד"ר מרדכי הלפרין, לגבי העניין שמומלץ אחרי אוכל לא לשתות מיד (האם זה תלוי מה לשתות ומה לא, למשל קפה או

קרא עוד »

התנדבות למד"א

אני שמיניסטית….בתקופה הזאת יש כבר מיונים לקראת שנה הבאה שנת השירות.. אני חושת שאני רוצה להיות חובשת במד"א . השאלה שלי האם יש בעיה הלכתית

קרא עוד »